De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Houthi’s veroorzaken een echte spillover in de Rode zee

De Houthi’s veroorzaken een echte spillover in de Rode zee

woensdag 27 december 2023 03:22
Spread the love

Sinds de start van het conflict in Gaza zijn er drone aanvallen geweest op schepen in de Rode zee. De Houthi’s eisten deze op. De aanslag op de Israëlische ambassade in Delhi maakt de spillover compleet.

De houthi’s zijn een beweging uit het Noorden van Jemen die een tijdje wapens kregen van Iran omdat ze steun kregen van ex-president Saleh. Hierdoor konden ze zich bewapenen met raketten en drones. Daarna stierf de socialist Saleh en bleef de beweging achter in Jemen. Ondertussen steunt een internationale coalitie die andere beweging in Jemen, zei hebben enkel de haven in handen in de hoofdstad Aden. Toch maakt dit niets uit voor de Houthi’s dus deze twee voeren geen oorlog.

Als de beweging die zich de nationale vertegenwoordigers noemen van Jemen verliest, komen de Houthi’s aan macht. Op dit moment zijn de kansen zeer reëel dat zij aan de macht komen, maar dit is niet hun hoofdbedoeling omdat ze meer bezig zijn met hun belangen in Gaza. De relaties tussen Israël en India staan zeer steven voor de moment en wie anders dan de Houthi’s kunnen schade aanrichten ten aanzien van Israël.

In de Rode zee vonden er al verschillende aanvallen plaats op Israëlische schepen, dit is de belangrijkste vaarroute tussen Israël en India. Dit is echt lastig voor Israël, zo lastig dat de Indische Marine drie schepen naar de Rode zee stuurde. Deze zullen een afschrik effect hebben volgens de Indische president Modi.

Het Suezkanaal geeft uit op de Rode zee en daar loopt al het verkeer tussen het westen en Azië. In 2019 huldigde president Sissy nog een tweede kanal in en werd het tweede nog uitgediept. Het begint nu ook duidelijk te worden dat de vierde grootste as van India naar Westen over land en zee deze huidige problemen aan het veroorzaken zijn.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!