De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Houthi’s kiezen voor symbolisch martelaarschap

De Houthi’s kiezen voor symbolisch martelaarschap

vrijdag 12 januari 2024 22:06
Spread the love

Sinds zeven oktober voeren de Houhi’s aanvallen uit op Israël. Het is zo’n beetje als in 1991 toen Saddam raketten afvuurde op Israel. De reden hiervoor is omdat de regimes de facto gewonnen hebben in eigen land en nu internationale legitimatie nodig hebben voor hun regime.

Als de Houthi’s in Jemen willen overleven dat hebben zij geld nodig van buiten af. Daarmee dat zij kunnen scoren als martelaren voor Palestina in het Midden-Oosten. Dit kan er voorzorgen dat zij zich in een eerste fase regionaal kunnen laten herkennen omdat zij de facto hun land in handen hebben.

De Houthi’s voeren al lang geen nationale strijd meer. Deze hebben zij gewonnen en hiervoor kregen zij hulp van Iran. De bedoeling is dat zij als proxi van Iran hun waarde kunnen verhogen door zich in de strijd te werpen. Hierdoor zijn zij de facto zeker van verdere investeringen in de toekomst door Iran.

Hoe het nu willen of niet regionale herkenning van het leiderschap in het Midden-oosten loopt nog altijd via Palestina. Dit blijft het breekpunt in het West Azië, waar het nieuwe Jemen veel krediet aan het verzamelen is. Het zal een harde strijd worden als de Westerse coalitie plus India zich gaat mensen in de debatten in Jemen

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!