De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De grootste Roma-wijk ter wereld
Way2roma -

De grootste Roma-wijk ter wereld

woensdag 11 augustus 2010 17:59
Spread the love

SKOPJE – Hoog boven de Macedonische hoofdstad Skopje ligt de grootste Roma-nederzetting ter wereld. De inwoners van Skopje noemen het Sutka. De Roma-inwoners gaven hun woonplaats een mooiere naam: Suto Orizari.

Het is een drukkend hete voormiddag als een Macedonische buschauffeur ons voor gek verklaart: “You really want to go to Sutka? It`s a terrible place. Parents in Sutka are not good for their children. You see this boy in the bus? Sutka is too boring for him. That`s why he is driving each day several times with me to the railway station in town.”

Op het moment dat we uitstappen worden de clichebeelden over de Roma`s totaal niet bevestigd. Een bedrijvende markt met daarachter kleurrijke, grote villa`s. Gebouwd van het verdiende geld in Oostenrijk en Duitsland, zo vertelt het enige reisboek over Macedonie.

Op de markt is een drukte van belang. T-shirts met kitscherige opdrukken worden er voor een of twee euro per stuk verkocht. Dolce and Gabana hangt broederlijk naast Che Guevara. De verkopers lijken het prachtig te vinden dat er twee buitenlanders interesse tonen in hun waren.

Voorbij de markt zijn er geen villa`s meer. Karren worden voortgetrokken door paarden. Er staan kleine, zelfgebouwde huisjes van gerecycleerd materiaal. Bussen proberen zich een weg te banen door de verkeerschaos. Uit de toeterende Zastava`s en Trabantjes klinken de nieuwste Roma-hits.

Kinderen vragen om ons geld. We weigeren. Als ze zich dwingend opstellen, worden ze door hun familie vermanend tot de orde geroepen. In een Roma-cafe waar we limonade drinken (er is niets anders) zijn de mensen zeer vriendelijk voor ons. Ze spreken zelfs Engels en Duits.

Toevallig belanden we in een school. Deze school, primair en secundair in een gebouw, wordt nu gerenoveerd. Van Amerikaans geld, zo meldt ons een plakaat. De gerenoveerde lokalen zien er zeer goed uit. Beter zelfs dan sommige Belgische scholen.

Suto Orizari is een speciale plek. Er zijn heel weinig bedelende mensen, de levensstandaard is in het grootste deel van de wijk erg hoog. Het is er zeer druk bevolkt, de Roma-inwoners lijken erg open te zijn. Voordat we de wijk binnengingen probeerden de inwoners van Skopje ons tegen te houden. Het zou er gevaarlijk zijn. We hebben er helemaal niks van gemerkt.

Een fotoreportage volgt nog.

take down
the paywall
steun ons nu!