De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De grootste overwinning van de Indische oppositie loopt slecht af

De grootste overwinning van de Indische oppositie loopt slecht af

zaterdag 20 april 2024 06:03
Spread the love

Op 12 oktober besliste het hooggerechtshof dat de partijfinanciering niet volgens de grondwet is. Hierop haalde de leider van de oppositie heel veel aandacht naar zijn 26-koppige India coalitie. Toch lijkt het dezer dagen een wankele beslissing.

Premier Modi (42%) kon privé-geld ontvangen in een mand van bedrijven die hun schulden wilden vrij kopen. Dit geld ging voor 55% naar Bharatiya Janata Partij of de BJP. Dat was ondemocratisch, en het systeem werkte niet transparant omdat er niet werd gezegd hoeveel en wanneer er werd overgemaakt.

Dit klopte niet met de grondwet volgens de India-coalitie (22%) en ze kregen ook gelijk. Toch heeft de overheid van India onderleiding van de minister van Financië een herziening van de beslissing aangevraagd. De BJP vindt dat dit systeem werkt en dat het moet dienen voor India. Na deze verkiezingen zal Modi instaat zijn van de grondwet te veranderen.

Wanneer de grondwet weer zal aangepast worden, dat zal voor ná de verkiezingen zijn.

Na de verkiezingen zal er maar weinig oppositie overblijven, de lok sabha of lagerhuis daar haalt de BJP 400 zitjes van de 545. Deze is gelegen in Kerala in het linkse zuiden, waar ook de meeste rijke mensen wonen. Het hoger huis ligt in Dehli, waar de meeste mensen om te voeden wonen, waar de recent opgepakte Kejriwal van de Aam Aadmi Party (AAP) aan de macht was die een stuinpillaar was de BJP. De Hindu’s gaan niet graag naar het linkse zuiden.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!