De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Grootste Arbeidsdag

dinsdag 10 maart 2015 08:59
Spread the love

VRT / Auguste Reyerslaan 5, Brussel

Donderdagochtend word ik in Studio Marconi opgewacht door Luc Vandenhoeck. Een dag lang volg ik hem als stagiair in zijn functie als secretaris bij ACOD-VRT, de socialistische vakbond binnen de openbare omroep.

Onverwachts is de vergadering Sociaal Overleg verschoven naar de voormiddag, wat betekent dat ik meteen voor de leeuwen wordt geworpen. Een journaliste van het nieuws op Radio 1 vergezelt ons naar het ACOD-kantoor waar nog gauw een interview van mij wordt afgenomen. Samen met voorzitter Rik Van Caenegem begeven we ons naar de vergaderruimte op één van de bovenverdiepingen, waar ik meer dan een uur tegenover CEO Leo Hellemans kom te zitten.

Termen waar ik voordien nog nooit van heb gehoord vliegen me om de oren: BOC, in outplacement, pensioen-incentive, … Het besparingsplan komt aan bod, net als het ontwerp voor de nieuwe beheersovereenkomst die binnenkort voor de komende jaren op papier zal komen te staan. Er wordt gepraat over de VAR, „het digitale” en het verschil tussen waarde en meer-waarde. Tot slot wordt de samenstelling van de Raad van Bestuur bekendgemaakt, die trouwens ook op de VRT-site te raadplegen is. Eventjes verwondert het mij dat er zoveel politici in zetelen, maar meteen begrijp ik dat dit voor een openbare omroep toch de normaalste zaak is.

Aan het eind van de vergadering verschijnt een tweede reportageploeg die benieuwd is naar mijn eerste indruk. Als ACOD-delegatie trekken we terug naar ons bureau op de begane grond en ietwat uitgeteld sta ik de journaliste te woord, neergeploft in een rode zetel.

Na de middag krijg ik een rondleiding langs de tv-studio’s – tot in de kern van de eindregie – om uiteindelijk weer post te vatten in het kantoor van ACOD. Bijna om de haverklap komen mensen over de vloer om hun beklag te doen, informatie in te winnen of om gewoonweg hun hart te kunnen luchten. Het kan dan gaan van frustraties tot ernstige aantijgingen, zoals:

– Een nieuwe functie die al werd ingevuld vooraleer ze nog maar behoorlijk werd opengesteld naar andere interne kandidaten.
– Vragen bij het reglement over de duur van arbeidsprestaties.
– Het toekennen van een plaats binnen het gebouw voor de kinderopvang tijdens schoolvakanties.

Rond half vijf neem ik afscheid van Luc en verlaat ik de gebouwen aan de Reyerslaan. Op de VRT-site staat een vacature voor de functie van Content Creator waarvoor ik beslis te solliciteren.

De Grootste Arbeidsdag heeft mij een blik gegund op de werkvloer van de VRT en het bestuur ervan door het oog van de vakbond, die in samenspraak met alle partijen tot een verstandhouding tracht te komen over gunstige werksituaties en arbeidsvoorwaarden.

Bedankt aan Luc, VDAB en de collega’s van VRT.

take down
the paywall
steun ons nu!