De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De geroofde schatten van Afrika

De geroofde schatten van Afrika

dinsdag 10 februari 2015 09:57
Spread the love

“I speak of Africa,” schreef Shakespeare, “and of golden joys.” Martin Meredith citeert William Shakespear in een boek vol schatten en rijkdommen. Maar als er grote rijkdommen in het spel zijn, dan ligt roof op de loer.

‘De Schatten van Afrika’ van Martin Meredith is een schitterend maar schokkend geschiedenisboek.

De Schatten van Africa - Martin Meredith - een recensieMoet je de 700 pagina’s die Martin Meredith schreef over de afgelopen 5.000 jaar van het Afrikaanse continent samenvatten in één woord, dan luidt dat: ‘Rooftocht’.

Van oudsher is Afrika een continent vol rijkdom. Nog dagelijks wordt het van die schatten beroofd. Door olieconcerns die deals sluiten met corrupte overheden. Door louche handelaren die oorlogen in stand houden met wapens in ruil voor grondstoffen als coltan of diamanten. En door Landgrab.

Schatten

Voor Afrika is het allemaal niks nieuws. In het pas verschenen boekwerk ‘De Schatten van Afrika’ beschrijft Martin Meredith hoe Egypte ruim 5000 jaar geleden al groeide en bloeide dankzij de middelen uit de Afrikaanse binnenlanden. De Nijl bevloeide hun akkers en vormde een vaarweg die toegang bood tot ivoor, ebbenhout, exotische dierenhuiden, wierook en slaven.

China

Naar schatting 24 miljoen mannen, vrouwen en kinderen zijn de afgelopen eeuwen als slaaf verhandeld. Europese landen namen zowat het hele continent in bezit vanwege katoen, cacao, koffie, rubber, ivoor, goud, diamanten, koper en olie. En nog steeds zijn de rijkdommen van Afrika in trek, misschien nu wel meer dan ooit. De opkomende macht van China heeft de vraag naar Afrikaanse olie en mineralen enorm gestimuleerd.

© Marc van der
Sterren  |  Farming Africa

 Lees meer over het nieuwste boek van Martin Meredith op Blendle.Lees verhalen van Marc van der Sterren over landbouw in Afrika en meer

Koop bij bol.com

take down
the paywall
steun ons nu!