De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

DE FRANKE SMOEL VAN HET VOORBIJE JAAR IN FRANKRIJK: MILA

DE FRANKE SMOEL VAN HET VOORBIJE JAAR IN FRANKRIJK: MILA

woensdag 27 januari 2021 06:34
Spread the love

Het is nu een jaar geleden dat in Frankrijk de opschudding begon over een aantal krasse uitspraken van het tienermeisje Mila en de reacties daarop. Haar uitvallen tegen de islam leverden haar 30.000 doodsbedreigingen en bedreiging met verkrachting op, en zij leeft nu met veel vrijheidsbeperking en permanente bewaking. Op zich is de zaak een typisch voorbeeld van de grofheid en de agressie op het internet, maar ze heeft ook een politieke dimensie. Zo kreeg Mila applaus van Marine Le Pen en was het conflict rond Mila aanleiding tot allerlei politieke commentaren. Zelfs president Macron bemoeide zich met de kwestie en sprak over het recht op blasfemie. Ondertussen is de affaire-Mila, samen met de moord op Paty, de achtergrond van het parlementaire debat over de nieuwe wet tegen het separatisme, versta: islamisme. Het weekblad Le Point bracht op 21 januari een uitvoerig interview met de jongedame, die vorig jaar bekroond werd met de prijs La Grande Gueule voor de markantste persoonlijkheid van 2020.

 

De affaire-Mila vind je gedetailleerd en goed gedocumenteerd uiteengezet op de Franse versie van de Wikipedia, maar het interview van Le Point geeft wat meer kijk op de persoon en de ervaringen achter de rellen. Die begonnen toen zij 16 was, maar zij had toen al een carrière van conflicten achter de rug. In de verschillende scholen waar zij les volgde werd zij door haar medeleerlingen niet aanvaard, uitgestoten, bespot, bespuwd soms, uitgescholden, en op een bepaalde school was er altijd wel iemand om haar een beentje te lichten. Haar kledingstijl lijkt daarin een belangrijke rol te spelen; zij kleedt zich sexy (minishorts, blote buik enz.) en dat wordt door haar omgeving als uitdagend of hoerig ervaren. Niet alleen door leeftijdgenoten, want zij wordt ook door een leerkracht uit de klas gezet omwille van haar blote buik.

 

Zij is intens bezig met haar uiterlijk, haar kleding uiteraard, maar ook en vooral haar maquillage. Als zij instagram ontdekt, kan zij zich daar volop uitleven door haar fysieke verschijning en de variaties in haar lichaamstooi te showen. Maar bij het chatten over erotische relaties komt het tot problemen. Niet alleen omdat ze zich als lesbisch profileert, maar ook omdat ze laat weten niet te vallen op Arabische vrouwen. Zo wordt ze mikpunt van kritiek. Dat verergert nog door haar kritiek op en afwijzing van de godsdienst in het algemeen en van de islam in het bijzonder.

 

Uit niets blijkt dat Mila goed op de hoogte is van de islam. Haar afwijzing is gebaseerd op haar eigen ervaringen in het contact met moslims en moslima’s, die vanuit hun ideologie agressief op haar reageren. Een voorbeeld uit het interview: ‘Op een dag was ik in de Primark en er waren twee zwaar gesluierde vrouwen. De ene leek een jaar of twintig en de andere iets ouder. Ze maakten een rommeltje in de afdeling bustehouders en toen ik langs hen heen liep, maar zonder iets te zeggen of zelfs maar naar hen te kijken, gooide de ene me heel agressief een kledingstuk in het gezicht, en daarna een pet en daarna ook nog een spiegeltje. Ze scholden me uit voor ‘vuile hoer’, ‘sale kalba’ (smerige teef). En waarom? Omdat ik die dag een short en een topje aan had. En dat was een hele tijd voor de affaire-Mila!

 

De botsing tussen Mila en een islamitische fractie van de sociale media is een voortzetting van dit soort conflicten, alleen is de provocatie van Mila niet meer alleen haar kleding, maar vooral wat ze zegt over de islam. De scatologische en obscene grofheid waarmee ze over Allah spreekt – die vuilbekkerij vind je niet vermeld in Le Point, maar wel in het Wikipedia-artikel – maakt doelbewust agressie los en het resultaat zijn dan die 30.000 doodsbedreigingen. Die zijn uiteraard niet goed te praten, maar wel uitgelokt. Het resultaat ervan is dat de veiligheid van Mila op geen enkele school nog kon worden gegarandeerd, en dat zelfs de militaire school waar ze zich inschreef haar verplichtte tot afstandsonderwijs. Ze moet ondergedoken leven en krijgt politiebescherming.

 

Dit lijkt een uitzichtloos conflict. Het zit duidelijk in de psyche van Mila dat ze permanent aanstuurt op provocatie en afgewezen en aangevallen worden – dat is haar persoonlijke problematiek – maar dat wettigt natuurlijk geen doodsbedreigingen. Als zij er in Le Point voor pleit ‘bepaalde limieten op te leggen aan de praktijk van de islam in Frankrijk’ klinkt dat heel redelijk (en krijgt zij bijval van rechts Frankrijk), maar die limieten zouden dan ook moeten worden opgelegd aan de gore islamofobie die zijzelf bedreven heeft en die waardoor Samuel Paty aan zijn einde gekomen is. De redenering dat vuile praat over Allah of vunzige voorstellingen van de Profeet alleen de godsdienst betreffen, maar niet de gelovigen is fout. Je kan ook niet de Franse vlag in brand steken en zeggen dat dat de Fransen niet hoort te raken.

 

 

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!