De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

de engel van Doel

de engel van Doel

zondag 7 oktober 2012 23:11
Spread the love

Vanmiddag nog eens in Doel gaan plakken en blijven plakken bij Emillienneke die natuurgetrouw, als ze vanmiddag was, in de trailer van ‘de engel van Doel’ kan zien. Haar verhalen sprongen heen en daar tussen Chris de Stoop die daar had gewoond en Stephan Vanfleteren die zo’n schatten waren, over de angst van haar hond voor bende’s en buiten. Tussen familieverhalen en zonen en dochters van mensen van toen die van geen hout pijlen weten maken en telkens terug komen naar Doel en haar dan om een kop koffie komen vragen. En hoe ze ze dan uiteindelijks moegegeven toeroept dat ze hier niks meer te zoeken hebben, maar dat ze niet luisterenen en drugs pakken, maar goed voor hun hond zorgen.

En over de vrijbuiter en doel 2020, dat ze dan eens nieuwjaar vierden en daar, niet te geloven, de dubbeltalige dokteres, met een half stuk in haar kloten, die kwam vragen om eens ‘naar het crapule ien de dolen’ te gaan kijken. Maar er was daar geen krapuul, alleen lieve mensen. Dat haar moeder haar zei dat ze voor de CVP moest stemmen en dat dien burgemeester van Beveren zo slecht niet was, ze was er eens op audiëntie geweest, en dat ze zijn verkiezingsaffiches met rust moeten laten. En dat ik er proper uit zag voor ne socialist, want dat er vroeger socialisten waren in Doel en dat waren allemaal rare mannen.

En van de dood van meneer pastoor, die geen dertig kilo woog, zo mager was hij nog. En dat ik dus zeker hare film moest zien van Tom Fassaert (die ze zoe geire ziet als haar kleinkinderen, en dat dat in de gazet stond en dat ze’t nogal ies mocht komen uitleggen bij haar kinders) En dat ze vroeger zeiden dat ge benauwd moest zijn voor menier den deurweirder, maar dat hij er had gestaan en had gezegd dat hij alles ging meenemen. En dat hij dan 5 containers moest meebrengen, want ze had vijf kamers, maar dat ze met haar hart nie weg ging. Dat de vrijbuiter het laatste avondmaal al weende voor de kerk, maar dat een rechter in Dendermonde beslist had dat het allemaal niet doorging. Het was niet het laatste avondmaal en ze blijft zitten in haar onteigend huizeke met al haar spullekes en herinneringen en haar sigaret die ze mag roken als er bezoek is.

take down
the paywall
steun ons nu!