De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De droom van een missonaris

De droom van een missonaris

donderdag 14 augustus 2014 17:35
Spread the love

DeWereldMorgen.be

De reis van Paus Franciscus naar Zuid-Korea is geen “toeristisch bezoek” zoals de Heilige Vader zelf aan journalisten uitlegde tijdens de 11 uur durende vlucht van Rome naar Seoul.
Niet iedereen weet de echte reden waarom Jorge Bergoglio een Jezuïet werd.

Hij droomde ervan missionaris te worden in Verre Oosten, net als de jezuïet Franciscus Xaverius. Dat vertelde hij vorig jaar aan een groep studenten, jezuïeten in Rome
Uitgaan, het woord van Jezus Christus verkondigen en niet opgesloten blijven zitten in de structuren van de kerk, zo beschreef hij het zelf.

In zekere zin is die droom, tenminste gedeeltelijk, uitgekomen toen het pauselijke vliegtuig landde op een luchtmachtbasis bij Seoel, Zuid-Korea. In dit geval heeft de droom van de missionaris drie thema’s:

– Erkenning van de rol van jongeren in de kerk door de 6e Asian Youth Day, samen met hen te vieren.

 – Erkenning van de geschiedenis van het Geloof in dit deel van de wereld door 124 van de martelaren die in de 19e eeuw voor hun geloof zijn gestorven zalig te verklaren.

– De verzoening en vrede, tussen Noord- en Zuid-Korea in het bijzonder, door daarvoor te bidden tijdens een speciale mis in Seoul.

Sprekend tot de 72 journalisten uit 11 landen die met hem meereizen op de vlucht van Rome, was paus Franciscus nog duidelijker: “Dit is geen toeristisch bezoek”, zei hij. De paus begroet leden van de pers korps afzonderlijk, en bedankte hen voor hun woorden, die, zei hij, “helpen ons te verenigen in de wereld”. Hij bad ook in stilte voor de Italiaanse journalist en zijn Palestijnse vertaler die werden gedood, tijdens een rapportage over de situatie in Gaza op 13 augustus. Tot slot, beloofde de paus vragen van journalisten op de terugvlucht te beantwoorden – ook al, grapte hij, zou hij zich “als Daniël in de leeuwenkuil voelen, hoewel deze leeuwen niet bijten”voegde hij er snel aan toe.

Paus Francis wordt geconfronteerd met een redelijk vol programma op zijn eerste dag, met inbegrip van officiële ontmoetingen met de president en de plaatselijke autoriteiten en vervolgens met de leden van de Conferentie van Koreaanse bisschoppen. Hij heeft ook al toegegeven te weten dat deze reis heel fysiek gaat worden.

Maar dan, zoals we weten, ‘fysiek’ is een van de onderscheidende kenmerken van elke goede missionaris en van paus Franciscus zelf.

Bron: NewsVA

take down
the paywall
steun ons nu!