De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

DE DRAAIENDE DERWISJEN VAN DAMASCUS God, de kosmos en het pad naar extase

DE DRAAIENDE DERWISJEN VAN DAMASCUS God, de kosmos en het pad naar extase

maandag 18 februari 2019 18:24
Spread the love
zaterdag 16 maart 2019 @ o.l.v. SINT-PIETERSKERK

concert 20:00

Tickets: € 15  | 12 | UITPAS kansentarief: € 3,60

 

 

De traditie van de draaiende derwisjen van Damascus gaat honderden jaren terug. Begeleid door muziek en zang dansen de soefi’s zichzelf in een trance om dichter bij hun God te komen. Een persoon die deze traditie al sinds zijn kindertijd met zich meedraagt, is Noureddine Khourchid, geboren in 1966 in Damascus en net als zijn vader, sjeik Abu al-Nur, een van de meest vooraanstaande soefi-mystici van de religieuze Shâdhiliyya orde. In de Syrische hoofdstad is Nourredine Khourchid een begrip. Zijn stem wordt ‘diep en hemels’ genoemd en vormt de perfecte basis voor de immer intrigerende dans van de derwisjen. Khourchid’s ensemble bestaat uit twee Mevlevi-dansers en zeven Munshid (religieuze zangers) uit de Shâdhiliyya-orde. 

Met hun tegen de klok in draaiende semah dans streven de soefi’s naar harmonie met de kosmos. De dans is een uiting van verlangen naar hereniging met het goddelijke.

Het ritueel onstaat in de 13 de eeuw in Konya in Anatolië bij de Mevlevi Orde, volgelingen van de legendarische mysticus Rumi.

 

Infohttps://decentrale.be/nl/agenda/muziek/de-draaiende-derwisjen-van-damascus 

Ticketshttp://www.uitbureau.be/voorstelling?VoorstellingId=5635 

De Centrale | intercultureel centrum Kraankindersstraat 2 – 9000 Gent Ham 72 (glazen deur)

+32 (0)9 265 98 28 decentrale@gent.be |  www.decentrale.be

take down
the paywall
steun ons nu!