De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De cacaoboon, een bittere pil

De cacaoboon, een bittere pil

donderdag 11 februari 2016 16:03
Spread the love

De vastentijd is aangebroken, een tijd waarin sommigen zich voornemen om 40 dagen geen alcohol te drinken, geen vlees te eten of niet te snoepen. Van oudsher was het ook een tijd van bezinning, even nadenken over dat wat we tijdelijk vrijwillig ontberen. Een uitgelezen moment dus om eens een boekje open te doen over mijn persoonlijke ondeugd: chocolade.

Enkele maanden geleden, in september 2015, werden drie van de grootste chocolade producenten in de States (Nestlé, Hershey en Mars) voor de rechter gedaagd wegens het negeren van de continue schendingen van de mensenrechten door de leveranciers van cacao in West Afrika, terwijl ze zich valselijk als sociaal en ethisch verantwoord portretteren op de markt.

Nestlé, Cargill en het ondertussen overgenomen ADM worden bovendien aangeklaagd door drie voormalige kindslaven uit Mali, die de multinationals ervan beschuldigen kinderarbeid en -slavernij op de cacaomarkt van Ivoorkust te gedogen en zelfs te steunen.

Kinderen jonger dan 15 jaar (sommigen amper 5 jaar oud) worden verplicht dagelijks op de cacao plantages te werken van 6 uur ‘s ochtends tot zonsondergang, waarna ze naakt opgesloten worden in een schuur, vastgebonden en vaak mishandeld. De kinderen worden voor een habbekrats gekocht van hun ouders in Mali, Burkina Faso en Togo, of simpelweg gestolen en verkocht aan de cacaoplantages. Aangezien meer dan 60% van het wereldwijde cacao aanbod uit West-Afrika komt, gaat het om meer dan een miljoen kinderen.

De schokkende documentaire uit 2000 “Slavery: A Global Investigation”  legt de connectie tussen de kinderslavernij en de chocolade-industrie bloot. Bekijk deze documentaire via https://youtu.be/P-mgXSojRuo

Gelukkig zijn er alternatieven en heeft fairtrade chocolade stilaan in de meeste grootwarenhuizen zijn plekje gekregen, maar er is nog veel werk aan de winkel. Want hoe zoet ze het product ook maken, chocolade gelinkt aan kinderarbeid smaakt altijd bitter.

Bron: http://anonhq.com/7-famous-brands-that-use-child-slaves-to-make-your-chocolate/

take down
the paywall
steun ons nu!