De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De Bukelización van Ecuador, goed idee?

De Bukelización van Ecuador, goed idee?

dinsdag 16 januari 2024 02:32
Spread the love

Sindskort is Noboa Fils aan de macht in Ecuador. Vader Noboa was de grote uitdager van Correa, de Ecuadoriaanse ex-president die in Luik woont met een Belgische vrouw, in het begin van zijn carrière. De bananenplantages van de familie Noboa liggen op de weg tussen Esmeraldas en Quito. Binnen een jaar zijn er weer verkiezingen in Ecuador. Dus Noboa Fils heeft weinig tijd om beslissing te nemen in verband met het het huidige narcogeweld.

Sinds vier jaar is Bukele aan de macht en hij bouwde een zeer repressief anti-criminaliteitsbeleid uit. Dit was volgens sommige mensen goed beleid om de Pandillero of gangs aan te pakken. Nu zijn er recente uitbraken van narco-geweld geweest in Ecuador en willen ze dit model invoeren in Ecuador.

Sinds enkele dagen is een oorlog ontstaan tussen orde diensten en narco’s in Ecuador. Narco’s hebben veel geld dus ze kunnen veel verloren jeugd mobiliseren. Er werd enkele dagen geleden een tv-studio gekaapt door narco’s. Daarop werd de bukelizición van Ecuador voorgesteld. Dit is geen nieuw idee.

Toch zal dit beleid niet werken omdat de situatie heel anders is dan in ecuador. Het rechtsysteem is ook veel zwakker in Ecuador en de staat is bijna onbestaande. Er kan dus geen controle worden uitgevoerd en de gevangenissen zijn slecht georganiseerd.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!