De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Nederzetting -Givat-Zeev-nabij-Jeruzalem
Nederzetting -Givat-Zeev-nabij-Jeruzalem

De bezetting en de kolonisatie van Palestina zijn het knelpunt.

woensdag 31 januari 2024 18:41
Spread the love

 

Waarom steunen we Oekraïne tegen zijn bezetter en niet Palestina?

Alleen een wapenstilstand tussen Israël en Hamas en een regeling voor een afzonderlijk vrij Palestina en een vrij Israël kunnen voor vrede zorgen. De bezetting en de kolonisatie van Palestina zijn het knelpunt.

* Wapenstilstand nu!
* Laat de gijzelaars onmiddellijk vrij!
* Stop de bezetting en de kolonisatie!
* Voor een ‘Free Palestine’ en een ‘Free Israël’!

Zwijgen kan niet in dit conflict, daarom schreef ik deze tekst.

Meer dan 100 dagen geleden waren er de gruwelijke oorlogsmisdaden van Hamas. De reactie van Israël was een nog steeds durende gruwelijke oorlog in Gaza.
Om het geweld en het onmenselijk leven in de Gazastrook te stoppen is een wapenstilstand nodig. Dat is eveneens nodig voor het dringend vrijlaten van de gijzelaars en om onmiddellijk levensmiddelen, medicijnen en hulpgoederen toe te laten in de Gazastrook.
Dat alleen, zal nochtans geen vrede brengen tussen Israël en de Palestijnen. Het zijn wel de eerste stappen in een vredesoplossing.

Ondertussen gaan bij ons de discussies over de betekenis van bepaalde woorden en uitspraken verder. Is deze oorlog een genocide of niet? Hebben er oorlogsmisdaden plaats of niet? Is Hamas een terroristenbeweging of niet…?
Belangrijke vragen waarbij onze mening er weinig toe doet en waarop we de antwoorden best overlaten aan rechtbanken.
Politici houden zich bovendien beter bezig met diplomatie en het vinden van een politieke oplossing. Door deze discussies gaat men bovendien de delicate en essentiële vraag uit de weg.
“ Welke oplossing brengt voor dit jarenlange conflict, vrede in Israël en Palestina?”
De VN hebben reeds herhaaldelijk de bezetting van Palestina veroordeeld. België, Europa, de VS en vele andere landen kiezen voor een tweestatenoplossing. Israël verwerpt tot op heden dit plan.
Of beter gezegd, Netanyahu en de huidige extreem rechtse regering, verwerpen zo’n oplossing. Enkele dagen geleden nog verkondigde Netanyahu dat Israël de militaire controle moet houden over Palestina, niet alleen over Gaza. Israël wil Palestina verder bezetten en koloniseren.
Gaat de Internationale Gemeenschap dit toelaten, zoals ze dat al tientallen jaren duldt?
Men kan toch niet langer aanvaarden dat een volk blijvend overheerst en gekoloniseerd wordt door een andere mogendheid. Gaan we opnieuw twee maten en twee gewichten hanteren? Enerzijds wordt Oekraïne door de VS en Europa onvoorwaardelijk gesteund, zelfs met wapens, in haar verzet tegen de Russische bezetting. Anderzijds laat men Israël reeds tientallen jaren toe om Palestina te bezetten en te koloniseren. Dit is een dubbele moraal.
Willen de politici hun weinige geloofwaardigheid bij de bevolking niet helemaal verliezen dan zorgen ze, samen met Israël en Palestina, voor een oplossing waarin er plaats is voor een ‘Free Palestine’ en een ‘Free Israël’

Bij een vredesproces zal men ook veel begrip moeten opbrengen voor de trauma’s die deze gruwel bij beide partijen heeft veroorzaakt.
Niemand moet of kan nu vergeten wat de anderen hen hebben aangedaan. Het zou ook niet lukken. Hoe zouden de Joden kunnen vergeten dat Hamas op 7 oktober 2023 een Israëlisch dorp aanviel en op een wrede wijze meer dan 1200 mensen, waaronder vele vrouwen en kinderen vermoordde?
Hoe zouden de Palestijnen kunnen vergeten dat Israël als reactie niet alleen Hamas maar vooral gewone burgers in Gaza al meer dan honderd dagen bombardeert? Het gevolg is vreselijk: de vernietiging van oneindig veel huizen, hospitalen en scholen. Ook meer dan 25 000 doden waarvan de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen zijn. Een paar miljoenen Gazanen zijn ontheemd.
Hoe kunnen de Palestijnen vergeten dat ze al tientallen jaren bezet en gekoloniseerd worden door Israël met alle dramatische gevolgen van dien?
Neen beide partijen zullen en kunnen dit alles nu niet vergeten.

De haat langs beide zijden is nooit zo groot en hevig geweest. Ik begrijp dat.
Maar zonder oplossing voor een duurzame vrede zal na enkele jaren nochtans een nieuwe oorlog beginnen. En zo telkens opnieuw, opnieuw…, met levenslange trauma’s voor Israëliërs en Palestijnen tot gevolg. Het lijkt dus hopeloos. En toch moet men blijven hopen en geloof ik dat een rechtvaardige oplossing mogelijk is.
In woorden is dat simpel.: “ Zorg dat Israël en Palestina beiden een vrije staat worden, met afgebakende grenzen, zonder kolonies en zonder bezetting, met erkenning en respect van beide kanten.”
Moeilijk ja, maar wie heeft een andere duurzame oplossing? Ik luister…
Zelfs als men akkoord geraakt over het principe van de tweestatenoplossing blijven er vele moeilijke kwesties die zich stellen bij het realiseren van de twee staten? Wat gedaan met de kolonies en kolonisten, welke grenzen, wat met Oost Jeruzalem…
Langs beide zijden zullen moedige mensen van goede wil moeten gezocht worden. Met de druk en de steun van de internationale gemeenschap, kunnen die dan hopelijk tot een duurzame vrede komen. Hopelijk kunnen alle Israëliërs en alle Palestijnen dan eindelijk in vrede leven.

Pol Van Camp
Vredesactivist.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!