De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De barbaarse praktijken van ISIS in de naam van de Islam

De barbaarse praktijken van ISIS in de naam van de Islam

vrijdag 13 maart 2015 22:31
Spread the love

ISIS slaat toe, maar deze keer niet tegen de ‘ongelovigen’, maar tegen de eigen moslims zelf. Hoe kan het zijn dat een terreurorganisatie zich de islamidentiteit zo eigen kan maken en waarom wordt er helemaal niets gedaan tegen hun vreselijke wanpraktijken. Of is het omdat ze in islamitische grondgebied zitten en de wereld het niet meteen als een nabije dreiging ervaart. Ik zou versteld zijn als deze mannen het lang volhielden in het Westen en andere grootmachten of ben ik te oordelend bezig.

Het is ondertussen al de derde archeologische en historische site die ISIS aanvalt ditmaal die van Khorsabad in de noordelijke provincie Nineve. Dat maakte een lokale vertegenwoordiger van het ministerie van Oudheden, Jumaa Abdullah, bekend. De twee andere sites die door de Unesco beschouwd werden als werelderfgoed: Nimrod en Hatra werden al eerder vernield door de extremisten.

Hoe kan het zijn dat er niet op tijd wordt gehandeld tegen deze barbaarse praktijken. Hoe kan het zijn dat zij zich zoiets kunnen veroorloven. Voelt de wereld dan niet het grote historische en culturele verlies dat hiermee gepaard gaat.

Wordt het niet eens tijd dat mensen zo’n gebieden eens serieus gaan beschermen. Of liggen andere belangen op het spel die niet in gevaar mogen komen zoals economische en politieke belangen. Wordt het niet eens tijd dat mensen hun ogen opendoen en de echte waarheid onder ogen komen. De waarheid van het misbruiken van religie voor de eigen egoïstische belangen van de schuldigen. Hoe kan het zijn dat moslims telkens hun verontschuldigingen moeten aanbieden voor iets waar zij helemaal niets mee te maken hebben en hoe kan het zijn dat de echte feiten en reden nooit serieus worden onderzocht. Ik heb in al die tijd niet eens een paar deftige analyses gelezen over het fenomeen ISIS. Analyses die tot de wortels gaan van het verhaal.

Zaken zoals hoe objectief media wel niet is en door wie de media nu eigenlijk bestuurd wordt of met andere woorden geformuleerd door wie de media gefinancierd wordt. Dit zijn allemaal zaken waar we niet zo’n duidelijke antwoord hebben tot de dag van vandaag. Dat zou me ook verbazen, aangezien ze zo’n zaken liever geheim houden. Terwijl de lezer wel het recht heeft om zo’n zaken te weten.

Om niet van het onderwerp af te leiden, vraag ik mezelf af wat nu de echte reden zou zijn van die plunderingen. Is dat om hun rijkdom te vergroten, de naam van de islam slecht te maken, hun kwaadgeestige ego’s te voeden of is het nu iets echt islamitisch of een beetje van alles.

Als het dan zo islamitisch is, hoe kan het dan zijn dat in al die tijd die plekken niet vernietigd zijn geweest door de moslims of beter gezegd dat het door de profeet (vzmh) werd aangespoord, anders hadden we het wel geweten door de grote islamitische denkers en geleerden.

De waarheid zit nog steeds veel te ver af, maar het zal de waarheid zijn die ons uiteindelijk zal bevrijden uit ons lijden. De vraag is wie moedig genoeg is om dat naar voren te brengen, want tot nu toe falen we ontzettend hard hierin. Hoe kan je iets nu journalistiek noemen als je maar een deel van de waarheid kent. Het wordt tijd dat kranten meer onderzoekend journalistiek gaan voeren, en geen knip en plak onderzoek dat spijtig genoeg nu meer dan ooit wordt gedaan.

Zolang ik niet aanvoel dat iets hard goed is onderzocht geweest, ga ik het weigeren om het als de waarheid te zien. We horen veel te kritisch en hard te zijn voor de media.

take down
the paywall
steun ons nu!