De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

De aanranding door het IMF

De aanranding door het IMF

maandag 16 mei 2011 08:50
Spread the love

Le Pen en Sarkozy lachen zich een kriek.

Zaterdag kwam de aanhouding van een Mechelse ‘kelner-beursspecialist’ in het nieuws en gisteren meldde men vanuit New York dat Dominique Strauss-Kahn (DSK) de petoet ingedraaid werd. Dominique, een Franse sociaaldemocraat, heeft bij mijn weten nooit drankjes rondgedragen. Hij staat aan het hoofd van het IMF en heeft ongetwijfeld vijanden, die hem maar wat graag een hak willen zetten. Bij Strauss-Kahn zijn daar goede redenen voor.

Het IMF heeft al vaak bewezen dat het de economische belangen van het Westen voorop stelt. Over de financiering van dictators en over schendingen van mensenrechten maakt men zich daar weinig zorgen. Wat voor het IMF telt, is de terugbetaling van haar financieringen. Het schrikt er niet voor terug om daarbij de werkwijze van de meest maffieuze incassobureaus te hanteren. De afbraak van het sociaal vangnet en de verarmingsprocessen veroorzaakt door het IMF, tonen aan waar dit instituut voor staat.

Ook het arbeidsrecht en de milieuwetgeving zijn voor het IMF van ondergeschikt belang. Het IMF staat voor een harteloze liberale vrije markteconomie en dus voor belastingverhogingen, bezuinigingen op overheidsuitgaven, privatiseringen en afbraak van sociale verworvenheden. Door haar politiek hebben de overheden van de armste landen nauwelijks nog controle op de economische ontwikkelingen in hun land. Het IMF en de Wereldbank controleren alles. Dat gebeurt allemaal achter de schermen, zonder al te veel persaandacht. Het IMF legt haar programma’s op en kijkt de andere kant op als corrupte regeringen liever het mes te zetten in de gezondheidszorg en in het onderwijs dan in het leger of de eigen verrijking. De economen van het IMF houden geen rekening met armoede en ongelijkheid.

Ook België werd door het IMF al de les gespeld. De hoge overheidsschuld brengt een herfinancieringsrisico met zich mee, zeggen de IMF-experts. Slippendragende kredietbeoordelaars sluiten een verlaging van onze ratings niet uit. Het IMF liet ook weten zich zorgen te maken over de Belgische banken indien de situatie in Griekenland, Portugal, Ierland, Italië en Spanje verslechtert. Zo speelt het IMF haar twijfelachtige rol bij het doordrukken van besparingen, die rechts, extreemrechts en ook de sociaaldemocratie bij ons willen opleggen.

De deelname van DSK aan de vergadering van de ministers van financiën van de eurozone is dus meer dan onwaarschijnlijk. Vandaag zou de financiële situatie in Portugal en Griekenland besproken worden en Dominique zou mee aan tafel aanschuiven. Men rekende ongetwijfeld ook op zijn aanwezigheid om de druk te verhogen op de Griekse sociaaldemocratische regeringsleiders om de strengste besparingsplannen door de strot van de bevolking te duwen.

Gisteren werd dus bekendgemaakt dat Strauss-Kahn in New York net voor het vertrek uit zijn eersteklaszitje van een Air France-vliegtuig gelicht werd en nadien is opgesloten. In Parijs lachen Marine Le Pen en Sarkozy zich een kriek. DSK wordt beschuldigd van aanranding, poging tot verkrachting en het onwettig vasthouden van een dienster in een hotel. Enkele jaren geleden werd – ook in New York – een dienster ontslagen, die bekend gemaakt had dat Pieter De Crem zich in een bar wat had laten gaan tijdens een braspartij.

www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!