De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Dag van A -29: de non Commissie Veiligheid

Dag van A -29: de non Commissie Veiligheid

dinsdag 18 september 2012 00:12
Spread the love

Ze zouden de burgemeester eens ferm aanpakken op de commissie veiligheid, voorbereiding van de gemeenteraad van 24 september. Philippe van Brugge, ook gekend als Philippe De Winter, rolde zijn mouwen op over zijn lievelingsthema’s: vreemdelingen en repressie. De politie zou vorige zaterdag veel te laat hebben ingegrepen en had de anti-anti-islam-film-protesteerders bij eerste verschijnen moeten arresteren. Het protest in de kiem smoren. De Winter dagdroomde van aanhouding van elke baardmens om en rond de Reuzekesstoet.

De vergadering van de commissie vandaag werd echter een non event. Alleen sp.a van de meerderheid was aanwezig en die hadden volgens de Bruggeling een smerig truukje boven gehaald. Om 19u43 had de fractieleider een informatieve vraag bezorgd, die om 20u08 omgezet werd in een interepellatie… op de voltallige gemeenteraad. De Winter brieste zijn ongenoegen uit over dit truukje: de discussie over de anti-anti-islam-film-incidenten werd zo een week verdaagd en tegen dan was de storm weer gaan liggen. Bovendien had hij alert de VRT aankondigingen gevolgd, en vernomen dat de burgemeester met NV-A op Terzake om 20u zou debateren, jawel over de anti-anti-incidenten. Debat dus verschoven van commissie veiligheid naar gecontroleerd op de media.

De Bruggeling fulmineerde over het schijngevecht tussen Janssens en De Wever. Nu, daar slaat hij de bal helemaal mis. Het gevecht is heel reëel: wie mag de scepter zwaaien over een rechts beleid in Antwerpen? En de frustratie is groot voor de grote De Winter dat hij daar geen rol in speelt. Het was zes jaar geleden wel anders, de Bruggeling kon toen nog gokken op de Antwerpse burgemeestersjerp. Op de lip buiten dus.

Toch wat magertjes, die Antwerpse verkiezingen, geen publiek debat over een links of een rechts beleid, geen duidelijke alternatief, maar een personendebat binnen een bestaande meerderheid. Ook mager, maar voorspelbaar, de reacties op de anti-anti-incidenten. Eentonig de media met verslag en opinie, eentonig dat het onaanvaardbaar is rellen te ontketenen over een film. Vrijemeningsuiting weet je wel. Collectief wordt hetzelfde liedje afgespeeld en worden de echte problemen bewust in de doofpot gestopt, of je nu De Wever, Janssens of De Winter heet. Of nog anders heet. In 2002, nu 10 jaar geleden, maakte Antwerpen kennis met mondige allochtonen. Waar het verhaal van Dyab Abou JahJah duidelijk sociaal was, is dit vandaag afgeleid naar het godsdienstige. Een feitelijk bondgenootschap tussen Sharia4Belgium, stadsbestuur annex oppositie en media. Culturaliseren die sociale problemen! Liever dan een degelijk beleid uit te werken dat schoolachterstand, discriminatie en armoede aanpakt.

“Dag van A”, een blik op A, het product van een marketingcollege.
A-oprispingen, Arispingen zeg maar, voor wie in A uit de boot valt, maar toch van A is.
Nog 30 dagen te gaan voor de dorpsverkiezingen in A…

#ookvana

take down
the paywall
steun ons nu!