De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(cursiefje) L’affaire Jambon et Meremans, vanuit onafhankelijk perspectief…

(cursiefje) L’affaire Jambon et Meremans, vanuit onafhankelijk perspectief…

zaterdag 21 oktober 2023 04:45
Spread the love
Vanuit de Vlaamse Gemeenschap komt er kritiek op de website waarvoor ik schrijf. Ahum, waar ik een vrijpodium krijg als aspirant schrijver. Ik hoop dat iedereen het kader las boven mijn nota’s.
Toch als kritische geest zou ik graag eens duidelijk willen maken dat noch op de website, als op de sociale media van Jan Jambon (NV-A) hier gewag van wordt gemaakt. En plus heeft de parlementair Marius Meremans (NV-A) hier ook niets over gepubliceerd op zijn website als op facebook, wel op twitter. Dat wil zeggen dat de affaire niet zo gewichtig is.
Toch moesten De Morgen, Bruzz en De Standaard deze faits divers aanhalen om mogelijk censuur van de Vlaamse regering aan te klagen. In mijn ogen is dit gewoon een manier om de alternatieve media aan te pakken door de grote spelers. Enkele parlementaire dwalingen worden weer uitvergroot in het voordeel van de grote gesubsidieerde media (de gedrukte pers). In het jargon heet dit nieuwsmaken.
In het Vlaams Parlement werd er gezegd: “Wanneer een door Vlaanderen gesubsidieerde organisatie een beweging steunt die in andere landen als antisemitisch wordt bestempeld, moeten we ons daar vragen bij stellen”, zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans. “Alle organisaties zullen worden gescreend op communicatie, bij twee zal een inspectie worden uitgevoerd naar aanleiding van eerdere publicaties”, zegt Jan Jambon.
Het begon allemaal met ‘newsclick’ in India; de New York Times meldde dat newsclick chinees geld kreeg hierdoor werden 18 nieuwswebsites onderdruk gezet door de Indiaase overheid. Dit is ook gewoon weer een voorbeeld hoe grote vissen in de media de kleinere alternatievere kanalen proberen te muilkorven.
Herinner je nog Duitsland waar de website van de voorganger van De Wereld Morgen (Indymedia) werd gedelete door de Duitse overheid van christenen en socialisten, daar op volgenden rellen waarbij lezers en medewerkers gewoon van de straat werden geveegd.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!