De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(c) Ivan Put

(cursiefje) Het conflict tussen Israël en Palestina vervalt tot een strijd van mens op mens

donderdag 13 mei 2021 00:41
Spread the love

Israël en de Palestijnen komen in de West Bank tot schermutselingen en het conflict escaleert doordat Hamas uit Gaza raketten op Israël afvuurt, waardoor Israël riposteert. Veel Palestijnse doden tot gevolg, ook langs Israëlische zijde vallen er doden en slachtoffers. Dit zijn de taferelen die we bijna jaar op jaar zien rond deze periode, het recept is hetzelfde, het plot is anders.

Moeten we er dan niet eerder van uitgaan dat de kaarten van het conflict in grote mate er liggen? Enerzijds is Israël, een deel ervan en niet de staat, schuldig aan huidige impasse. Anderzijds moet het geweld van Hamas en Jihaad Al-Islaam afgekeurd worden.

Door de koloniserende logica van het zionisme ontstaan er voortdurend fricties op de grens die volgens het internationaal recht zijn vastgelegd. Hierdoor wordt het conflict herleid tot een gevecht van man op man.

Terwijl er alternatieven zijn, deze vinden we in het recht, echter is het rechtssysteem voor de Palestijnen onrechtvaardig. De vraag is of er voor beide kanten nog rechtvaardigheid kan komen?

Op zoek naar waardigheid voor de bewoners van Gaza en de Westbank zou internationale wetgeving moeten moeten worden gerespecteerd en uitgebreid. Hier gaat het zelf niet meer om de Joden of de Staat Israël, maar om die zionistische elementen (de koloniale logica) die de Palestijnen een staat ontkennen.

Aan de andere kant moet de harde taal van Gazanen stoppen: de staat Israël ontkennen, kan niet meer, deze heeft een bestaansrecht in het Nabije Oosten. De laatste jaren hoor je wel vaker in België dat Gazanen Israël weer in het zee willen smijten of dat er Arabieren zijn die denken dat Israël hun zal komen koloniseren als ze terugkeren naar Syrië, omdat ze lichtere ogen hebben.

Israël, de laatste koloniserende staat? Nee, natuurlijk niet, maar zolang het zionisme niet wordt beteugeld, zullen er voortdurend kleine conflichten blijven nasmeulen na de conflicten van welleer…

Willemjan spreekt uit eigen naam

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!