De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(cursiefje) Een verhaal van Russische Exilés in België

(cursiefje) Een verhaal van Russische Exilés in België

zaterdag 17 juni 2023 03:43
Spread the love

Sinds de Tweede Wereld Oorlog vluchten verschillende tegenstanders van de Sovjet Unie naar Brussel. Dit waren Russische burgers, aristocraten of kunstenaars, maar vaak ook soldaten die betrokken waren bij operatie Barbarossa.

Deze eenvoudige Russen of soms ook wel onverdraaide fascisten kregen al hun rechten in Brussel, het is bewezen dat zij een vol pensioen kregen van de staat en dat er speciale homes voor hun waren in het Brusselse.

Hiervan konden de Belgische fascisten die met de nazi’s waren gaan vechten ook gebruik van maken om vrij van vervolging hun leven te kunnen verder leiden. Een schoolvoorbeeld hiervan is Leon Degrelle, leider van REX of the Waalse fascisten.

Degrelle woonde tot aan zijn dood in 1994 in Sint-Genesius-Rhode. Hij kon daar vierendertig jaar onverstoord leven, beschermd door handlangers en zijn buren. Hij hield zich low-profile en vermeed elk contact met de staat.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!