De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Covid-19 zal waarschijnlijk het gezicht van Brazilië veranderen, maar niet de achterban

Covid-19 zal waarschijnlijk het gezicht van Brazilië veranderen, maar niet de achterban

zondag 12 april 2020 18:02
Spread the love

De Braziliaan heeft het niet voor de internationale gemeenschap die druk uitoefent op zijn land. Het is duidelijk dat president Bolsonaro een stabiele 30 % van de bevolking achter zich heeft, en hierdoor wordt zijn achterban, waarschijnlijk een stabiele factor het komende decennium.

Toch is er sinds de verkiezingen in Brazilië al heel wat weerwerk tegen hem geweest, rechters hielden zijn wetten tegen, progressieve wetten werden gestemd, de minister van justitie (Moro) en Mandetta (Sistema Unico de Saúde) kwamen ten val en er is nog nooit zo’n hoog bedrag betaald aan parlementsleden om de controversiële wet over de verhoging van pensioenleeftijd goed te keuren. De respons op de huidige Covid-19 crisis is weer een voorbeeld dat het niet gegeven is voor Bolsonaro.

De vraag is natuurlijk, zal het leger weer de macht grijpen? Enkele weken geleden werden er zo van die berichten geopperd, toch zien we vaker dat Bolsonaro rekenschap moet geven aan het leger en dat als het leger niet achter hem staat dat er niets wordt uitgevoerd van zijn plannen.

In Brazilië loopt het dus niet van een leiën dakje voor Bolsonaro, hij is pro-VS en Israël en dat valt niet in de smaak van het leger en de agro-industrie, omdat China en de Arabische Liga (+ Marokko) grote aankopers zijn van de Braziliaans agro-industrie. Zijn uitspraken worden niet meer geduld door zijn collega’s en hij neemt de covid-19 crisis volledig verkeerd aan.

Het is dus duidelijk dat door de covid-19 crisis, Bolsonaro eens gezichts verlies zou kunnen lijden in ’22, maar zijn achterban zal blijven bestaan, die vertrekt niet zo maar. Met als gevolg dat Braziliës donkere wolken nog niet verdreven zijn.

Willemjan Vandenplas is auteur van het boek ‘Dagboek van een Wereldburger’ te verkrijgen in Brussel bij les yeux gourmands en Poëtini in Saint-Gilles en Pépites Blues, la Petite Portuguaise, Tulibris of Libre Books in de Matongé.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!