De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Columbus van zijn sokkel gestoten

Columbus van zijn sokkel gestoten

donderdag 11 juni 2020 14:41
Spread the love

ST. PAUL, Minnesota, Verenigde Staten. – Een golf van reacties op de dood van George Floyd, die werd vermoord door politieagenten uit Minneapolis, leidt onder andere tot de verwijdering van controversiële beelden uit de openbare ruimte in het hele land. Sommige beelden worden door de plaatselijke regeringen verwijdert, ander niet.

Op woensdagmiddag werd een 10 meter hoog bronzen beeld van Christoffer Columbus aan de oostkant van het Minnesota Staats Capitool in St. Paul, Minnesota, letterlijk van zijn sokkel gestoten door leden van de Amerikaanse Indianenbeweging (AIM).

Het was het tweede standbeeld van Columbus dat in evenveel dagen van zijn sokkel werd gegooid Op dinsdagavond werd een standbeeld neergehaald en in een meer gegooid in Richmond, Virginia.

Columbus is geen held voor de Amerikaanse indianen en het verhaal van de ontdekking van Amerika wordt beschouwd als een onderdeel van valse weergave van de geschreven geschiedenis van het land.

Op woensdagochtend werden in de sociale media, geruchten verspreidt dat AIM-leden het standbeeld van Columbus bij het capitool van de staat zouden neerhalen. Terwijl de mensen zich op woensdagmiddag verzamelden, kwam de staatspolitie van Minnesota met geweren tevoorschijn. Amerikaanse indianen kwamen opdagen met trommels en touw.

Aan het einde van de werkdag, rond 17.00 uur plaatselijke tijd, legden leden van AIM een touw om de nek van het standbeeld dat in 1931 werd opgericht en gooiden het om.
Vertaald en gepubliceerd met schriftelijke toestemming van Native News Online

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!