De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Colombiaanse bloemen voor Valentijn?

Colombiaanse bloemen voor Valentijn?

vrijdag 13 februari 2015 10:38
Spread the love
Oude en zieke werknemers van bloemenbedrijf op straat gezet

Eind november 2014 werden in het Colombiaanse bloemenbedrijf Jardines de los Andes 300 oudere en zieke werknemers zonder pardon op straat gezet. Officieel namen ze allen vrijwillig ontslag. Ze werden vervangen door tijdelijke werkkrachten, die het bedrijf minder geld kosten. Na Valentijnsdag, een piekdag voor de bloemensector, vreest men nog meer afdankingen.

“Verplicht vrijwillig ontslag”

In Colombia zijn de werkgevers uit de agro-industrie zeer bedreven in de toepassing van het “verplicht vrijwillige ontslag”. Het is in feite heel eenvoudig. De oude en zieke werknemers die rechtstreeks voor het bedrijf werken, worden bijeen geroepen. De moeilijke situatie van het bedrijf wordt uitgelegd en vervolgens wordt hen vrijwillig ontslag met uitbetaling van ontslagvergoeding – als was het een enorme gunst – aangeboden. Om de werknemers over de streep te trekken, worden er –vaak gewapende- externen bijgehaald. 

In het geval van Jardines de los Andes ging het om een leger van 22 advocaten die 300 werknemers ervan moesten overtuigen dat ontslag nemen de beste oplossing was. De werkgevers doen dit om van de oude, zieke en vooral vaste werknemers af te komen en nieuwe tijdelijke werkkrachten die veel minder kosten, aan te werven. Maar het strafst van al is dat dit allemaal gebeurt met medeweten en medewerking van het ministerie van Arbeid!

Valentijn

Na Valentijnsdag, piekdag voor de bloemensector, de dag waarop elke zichzelf respecterende jongeman rozen cadeau doet aan zijn vriendin, zouden er nog 200 oude en zieke werknemers volgen. Ondertussen gaat de intimidatiecampagne van Jardines de los Andes door, zodat de werknemers niet te lang twijfelen om ontslag te nemen.

Vrijhandel met de Europese Unie

ONOF, de vakbond die de werknemers uit de bloemensector in Colombia organiseert en steun ontvangt van het Vlaams ABVV, vraagt om internationale solidariteit. 

Waarom moeten wij hiervan wakker liggen? Colombiaanse bloemen en vooral rozen zijn een gegeerd importproduct op de Europese markt. Als je dit weekend bloemen koopt voor Valentijn, is er veel kans dat ze uit Colombia komen. De Europese Unie heeft in 2013 een vrijhandelsakkoord ondertekend met Colombia, mét een mensenrechtenclausule. Jammer genoeg heeft de EU geen duidelijke en transparente instrumenten ontwikkeld om die clausule op te volgen. Daarom is het onze taak om de praktijk van het “verplichte vrijwillige ontslag” aan te klagen bij de instellingen van de Europese Unie, zodat die de Colombiaanse overheid aan de tand voelt. Wij zouden dit immers niet pikken. Waarom moeten de Colombiaanse werknemers dit dan slikken? 

11 februari 2015 
Auteur: Jo Vervecken 
Contact: anke.leflere@fos-socsol.be

take down
the paywall
steun ons nu!