De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

diverse internetradio-ontvangers - Eigen knutselwerk.

Censuur waar je het niet verwacht: internetradio-ontvangers

maandag 18 september 2023 19:53
Spread the love

Ik heb een aantal internetradio-ontvangers, van het merk Revo en van het merk Pure. Al zijn deze toestellen van een verschillend merk en verschillende fabrikant, inwendig zijn ze gelijkaardig want de voornaamste chips (een combo voor FM-, DAB-, Bluetooth-, internetradio-ontvangst) in de toestellen zijn ontwikkeld door en afkomstig van dezelfde fabrikant, het engelse Frontier Smart Technologies. Al deze radios worden bovendien beheerd vanop een centrale website van die chipsfabrikant “Frontier Nuvola Smart Radio“. Als gebruiker kan je zelf niet ‘in’ je radio gaan kijken, iets instellen of prutsen, dmv een in de radio ingebouwde webserver. Nee, die radios zijn voor de eindgebruiker een volledig afgesloten doos, waar je op wat knoppen en een volumeregeling na, geen controle over hebt.

Voorkeurzenders voor deze toestellen instellen doe je via die centrale website van de chipfabrikant. Je instellingen worden opgeslagen in de door hem beheerde centrale database. Het beheer van die website wordt al wel eens doorverkocht of verhuisd naar een ander land. Als gebruiker moet je dan even gaan zoeken waar die website naartoe is. De beheerder kan ook failliet gaan… Wat er in dat laatste geval met je radiotoestel gebeurt, daar durf ik niet aan denken. Het is namelijk zo dat je radiotoestel waardeloos is zonder deze centrale database. Stem je je toestel af op zender ‘xyz’, dan gaat je ontvanger eerst in de centrale database de bijhorende URL opvragen, daarna gaat hij via de toegestuurde URL de audiostroom van radio ‘xyz’ ontvangen. Als de database uitvalt, valt ook je radio-ontvanger uit.

Eén van die dingen waar je als eindgebruiker helemaal geen greep op hebt bij zo’n centraal beheerde website en database, is censuur. Na het uitbreken van de oorlog NATO-Rusland kreeg ik op al m’n internetradio’s een zeemzoete vrouwenstem met de melding “This station is not available. This can be due to… [blablabla].”. Censuur werd niet vermeld als oorzaak. Verdwenen uit de digitale ether waren Radio Sputnik USA, Sputnik Frans, Sputnik Spaans… Weggecensureerd!

Screenshot Frontier-Nuvola website. Uittreksel uit lijst van Russische radiostations. Verdwenen: Sputnik Engels, Frans, Spaans…

Frontier-Nuvola heeft vandaag 1422 russische internetradiostations in z’n database. In bovenstaande screenshot stonden, in het midden van het rode kader, ooit Sputnik Engels, Sputnik Spaans, Sputnik Frans… Die zijn spoorloos verdwenen. Welkom in de Europese Unie anno 2022, welkom op het continent waar mediacensuur terug geïntroduceerd is. Merkwaardig dat Sputnik-Russisch (van hetzelfde gecensureerde moederbedrijf RIA-Novosti) nog opgelijst en vrij beluisterbaar is. Merk op dat in de lijst ook nog Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty Russian) staat. Die wordt natuurlijk niet gecensureerd.

Nu is deze censuur omzeilen gelukkig poepsimpel. En Frontier-Nuvola geeft zelf aan hoe je het moet aanpakken. Ik had indertijd een klachtenmail gestuurd naar tech-support van Frontier-Nuvola. Hier een kopie:

Screenshot e-mail naar Frontier-Nuvola

In hun antwoord lezen wij dat:
– zij Sputnik inderdaad niet meer (mogen/willen) aanbieden.
– het de individuele gebruiker daarentegen wel vrijstaat om Sputnik toe te voegen aan zijn privé-favorieten.
– als je d’r zelf niks van bakt, dan wil tech-support je hierbij wel even helpen, zo lijkt het.

Dat tweede punt heb ik dan maar meteen gedaan. Hier een screenshot van (een deel van) mijn internetradiofavorieten:

Kopie van mijn favorieten: byebye Sputnik, welkom Von der Lügen Global Radio Network!

Voilà, probleem opgelost; censuur door onverkozen ijskoningin Ursula Von der Lügen en haar neokoloniale hofnar Josep Borrell omzeild! Mijn internetradios doen terug normaal dienst.

Voor al wie ooit een internetradio-ontvanger zou willen aankopen deze tip: vermijd toestellen die centraal door de fabrikant beheerd worden. Zoek een toestel dat een eigen webinterface (eigen webserver) heeft en waarbij je persoonlijke favorieten lokaal opgeslagen worden. Waarom, dat moge duidelijk zijn uit bovenstaande punten. Ik kan geen advies geven omtrent merken of modellen die deze optie bieden.

Alternatieve oplossing is een computer/smartphone met een (gratis) VLC-mediaplayer. Dit is de meest censuurbestendige (en goedkooptse) internetradio die je kan vinden. Mijns inziens is dit de beste internetradio-oplossing die er bestaat. Met een eigen computer/smartphone kan je bovendien, in geval van zware internetcensuur – wanneer bovenstaand lapmiddel niet meer werkt, middels een VPN nog “naar buiten” geraken. Met een gewone internetradio-ontvanger is dat niet zo vanzelfsprekend om over een VPN een verbinding naar buiten op te zetten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!