De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Celso Amorim in Kiev leidt tot diplomatieke toenadering

Celso Amorim in Kiev leidt tot diplomatieke toenadering

donderdag 11 mei 2023 10:44
Spread the love

Op woensdag tien mei ging Celso Amorim, speciale gezant voor het Oekraiensconflict, op bezoek bij Volodymyr Zelensky. Hij is één van de weinige diplomaten die zowel contact heeft gehad met Zelensky als met Poetin. Samen met China vormen zij het team dat de vrede wilt herstellen in Oekraïne.

Celso Amorim was tijdens de eerste twee termijnen van president Lula minister van buitenlandse zaken. Tijdens de derde termijn heeft hij echter meer een adviserende functie. Celso Amorim staat bekend als een van de belangrijkste diplomaten van de 21ste eeuw. Hij bracht onderandere vrede tussen de VS en Iran en zorgde samen met Michel Temer voor de samenwerking tussen Brazilië en het Midden-oosten.

Op tien mei ging hij naar Kiev, hij moest daarvoor een twaalf uur durende trein rit nemen uit Polen en kon toen eindelijk met Zelensky praten. Zelensky zei dat Brazilië steeds een ambassade had opengehouden in Oekraïne, terwijl de ambassade van andere Latijns-Amerikaanse landen al lang gesloten waren. Kiev besloot ook van een ambassade open te doen in Brasillía en weer de contacten met Latijns-Amerika aan te gaan, deze lagen al verscheidene jaren plat.

Zowel Poetin als Zelensky zeggen dat het andere kamp oorlog wilt en dat zij vredelievend zijn. Dat maakt het volgens Amorim zeer moeilijk om vrede te sluiten. Een belangrijke reden waarom Zelensky een ambassade wilt in Brazilië is omdat ze daar wapens willen kopen. Brazilië staat bekend als verkoper van clusterbommen en kleine handwapens. Dezer dagen zou Brazilië ook weer een productielijn beginnen van jachtvliegtuigen. Echter lijkt het erop dat Lula niet wilt leveren aan Oekraïne.

De vredesgesprekken zullen opgang komen door de gesprekken in de ambassade in Brasillía, daar zal de tweede man van buitenlandse zaken van Oekraïne zich vestigen als ambassadeur. Het ziet er dus naar uit dat we een stap verder staan in het vredesproces, maar beide landen denken dat ze kunnen winnen op dit moment dus het is een slecht moment voor vredesgesprekken, het zal dus nog even duren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!