De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Buiten Rusland zijn er 500.000 russische vluchtelingen

Buiten Rusland zijn er 500.000 russische vluchtelingen

zaterdag 20 mei 2023 12:18
Spread the love

Het aantal vluchtelingen dat vlucht uit Rusland zit in stijgende lijn, zij gaan voornamelijk naar landen die grenzen aan Rusland zoals Mongolië, Kazakhstan en Georgië. In die landen zijn russische exilés welkom, ze kunnen wel geen verblijfspapier krijgen, maar kunnen niet teruggestuurd worden naar Rusland voor de redenen die Rusland geeft. Het is echter niet zo evident als we denken want er zijn bepaalde redenen waarvoor ze wel teruggestuurd kunnen worden.

Er zijn ongeveer 500.000 exilés buiten Rusland, dit komt omdat het Kremlin enkele honderdduizenden Russen opriep om mee te gaan vechten in Oekraïne. Oorlogsongewilligen vluchten naar het buitenland. Niet alleen naar grenslanden, maar er ontstonden ook kleine russische enclaves in landen als Brazilië, Indonesië en India. Deze exilés vinden hun leven beter in het buitenland en zouden niets liever hebben dan daar te blijven, maar ze kunnen dus geen verblijfspapieren krijgen en zullen dus ooit eens worden teruggestuurd. Enclaves gaan in het begin altijd goed, behalve als het geld op is. En die enclaves zijn er vaak investeerders die een restaurant of een hotel openhouden en de exiliés vinden daarin hun soelaas.

Vaak zijn er ook echte vluchtelingen bij die in opstand kwamen tegen de oorlogen van Rusland. Mensen die affiches aan de muren hingen opdat de oorlog zou stoppen of andere die sabboteerden. De oorlog is echter al sinds 2014 bezig. Toen ik in São Paulo was in 2015 liepen daar al Oekraïnse vluchtelingen rond, en je kan zeker zijn dat toen dat ik in 2012 in Odessa was dat mijn Oekraïnse vrienden er enkel aandachten om naar een exotisch land te vluchten. Het staatvast dat de exiliés het relatief goed hebben, natuurlijk zolang ze geld hebben…

Er is sprake dat ze met de auto naar Georgië gaan of met de bus naar Siberië en naar Kazakhstan. Hoe ze in de exotische landen geraken is dan weer minder duidelijk. Wat vast staat is dat er nog alleen maar zullen bijkomen. Toen ik in mei 2022 in Alma Ata was liepen er Russen over de grensnaar Kirgizië in het Tiensjan-gebergte.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!