De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Buenos Aires, de nieuwe hotspot voor nieuwe Ruargentijnen

Buenos Aires, de nieuwe hotspot voor nieuwe Ruargentijnen

vrijdag 26 mei 2023 23:50
Spread the love

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne zijn er drieëntwintigduizend Russen naar Argentinië gekomen. De reden hiervoor is dat ze daar gemakkelijk aan een nieuw paspoort kunnen geraken waarmee ze naar 171 landen kunnen met een visum. Het Russische paspoort is giftig geworden en ze kunnen er niet meer overal mee naartoe, president Zelensky heeft immers opgeroepen om Russische toeristen, deserteurs en migranten te bannen.

Het gaat vaak om koppels die komen. Aan de douane zeggen ze dat ze toeristen zijn en komen zo het land binnen. Om een paspoort te krijgen moeten ze twee jaar in het land zijn met een verblijfsvergunning die ze na enkele maanden kunnen krijgen door de geboorte van een kind. Daarmee dat ze vaak zwanger toekomen in Argentinië en bevallen in de Argentijnse ziekenhuizen omdat de zorg daar ook gratis is voor iedereen die zich aanbiedt.

Op die manier kunnen ze na twee jaar aan hun verblijfsdocumenten geraken, waarmee ze naar 171 landen kunnen reizen. Er is een Russische organisatie in Argentinië, Ruargentina, die de Russen naar Argentinië haalt. Er wordt vaak in de volksmond gezegd dat er een maffia is die Russen hier naartoe brengt. Toch heeft de Argentijnse overheid besloten om geen permanente verblijfsvergunning aan de Russen te geven. Dit gebeurde ook al eerder in Kazakhstan.

De meeste Russen zitten in Buenos Aires en minder in Cordoba en Rosario, repectievelijk de tweede en de derde stad van het land. Ze gaan ook niet naar hetzelfde ziekenhuis, maar zitten verdeeld. Niemand weet dus goed hoe zij naar hiergeraken, maar het is een belangrijke tendens voor de Russische Exilés.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!