De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BRAND VERNIETIGT OLIJFBOMEN ASSYRISCH KLOOSTER

zaterdag 27 juli 2019 20:25
Spread the love

Afgelopen nacht rond drie uur in de nacht zijn circa 700 olijf -en vijgenbomen van het historische Syrisch-Orthodoxe klooster Deyrul Zafaran nabij Mardin (Zuidoost-Turkije) door brand volledig vernietigd. Paar maanden geleden heb ik nog twee nachten in het klooster doorgebracht. Ook heb ik 100% biologische vijgen gegeten, die ik zelf geplukt heb. Die bomen zijn er dus niet meer. Wie deze kostbare bomen op deze manier heeft vernietigd, is een raadsel. Wel stelt mensenrechten activiste Zeynep Tozduman uit Izmir terecht het volgende vast:

‘Zelfs als er een vogel naar het klooster vliegt, wordt de overheid op de hoogte gesteld. Waarom worden de daders niet aangehouden?’

Tozduman stelt terecht deze vraag. De weg richting het klooster wordt zwaar bewaakt met camera’s. Het Turkse leger is alom aanwezig in het gebied.

Wie zou dit misdrijf hebben begaan?

Er zijn verschillende machten en groepen die belangen hebben om onrust in de regio te creëren om de laatste Assyriërs uit hun oorspronkelijk gebied te verjagen. Koerden en Turken haters zullen mogelijk snel richting deze twee groepen wijzen. Het is niet nodig om snel zonder enig bewijs te oordelen. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat de PKK en de Turkse inlichtingendienst MIT of leger achter dit misdrijf zijn. Moreel zijn echter beide machten verantwoordelijk voor dit soort misdrijven. Zowel het Turkse leger als de PKK hebben de macht in de regio. Een andere groep die in de regio machtig is, zijn aan het Turkse leger gelieerde dorpswachters. Zij worden door het leger fors gefinancierd om als gidsen mee te werken in de strijd tegen de PKK. In het verleden is vaker gebleken dat deze groep zich onverantwoordelijk gedraagt. Een andere mogelijkheid is het aloude conflict binnen het bisdom, dat eventueel tot een dergelijke brandstichting kan leiden.

Maar wie het ook mocht zijn, dan dient het Turkse leger de daders op korte termijn te pakken. Het leger beheert namelijk de camera’s die gericht zijn op de enige weg die naar het klooster leidt. Het bereiken van het klooster via andere wegen is haast een onmogelijke exercitie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!