De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Boodschap Dirk De Wachter om meer op café te gaan drijft studenten naar de goot

Boodschap Dirk De Wachter om meer op café te gaan drijft studenten naar de goot

woensdag 30 september 2015 10:31
Spread the love
Het interview in De Morgen met psychiater Dirk De Wachter bevat voer voor discussie. De Wachter geeft studenten de tip om het wat rustiger aan te doen en niet zo’n hoge eisen te stellen aan zichzelf. Ook moedigt hij jongeren aan om hun hart te volgen en te gaan voor wat ze graag willen doen en dus niet enkel te denken aan een riant loon. Maar helemaal op het einde van het interview lezen we dit:

Hebt u nog een boodschap voor onze studenten?
“Ga meer op café! Gebruik Facebook desnoods om met elkaar af te spreken, maar zet daarna je smartphone uit en spreek bij enkele pintjes over de dingen die jullie écht bezighouden. Zeur over de ellende die je overvalt, vertel over wat je liever anders wilt en biecht de twijfels in je hoofd op. Zo krijgt verdriet minder kans om zich op te stapelen en kom je hopelijk niet terecht op de sofa van rare mannen zoals ik.” (glimlacht)

Volgens mij is dit nu net de oorzaak van vele depressieve klachten en het gevoel van eenzaamheid dat zoveel jongeren tegenwoordig treft. Waarom zouden ze op café moeten gaan, wat pinten drinken en vervolgens dingen zeggen die ze eigenlijk beter voor zichzelf houden. Je kan toch maar beter bepaalde zaken voor jezelf houden tot wanneer je echt zeker bent dat iemand je vriend of vriendin is en hij of zij je dus niet gaat verraden. Verraad komt zo vaak voor, je hebt je rug nog niet half gedraaid of je gesprekspartner is al een hele samenvatting aan het doorspelen aan zijn of haar maten.

Ga pinten drinken met je maten. Wat een rare boodschap voor een psychiater. In tijden waarin het percentage alcoholisten zo hoog ligt vind ik het maar een lugubere grap. Heel veel studenten kunnen trouwens ook geen mate houden en gaan van pinten naar whiskey, daarna krijgen ze een black-out en maken ze zichzelf onsterfelijk belachelijk of gaan ze met de eerste de beste mee naar huis. Wat volgt is schaamte en het gevoel niks waard te zijn. Depressie al aan de beterhand? Hmmm

Of neem nu nog maar een gewone kater van laat ons zeggen vijf pinten. Hoofdpijn, misselijk gevoel, de lessen volgen is onmogelijk en je voelt je extreem kut en waardeloos. Feeling better already?

Waarom raadt een psychiater ons niet aan om gewoon lekker gezellig bij elkaar te komen, wat te kletsen, gezelschapspelletjes te spelen of samen te gaan dansen of sporten?

Volgens professor in de pediatrie Aaron E. Caroll raken heel wat studenten (20%) verslaafd aan alcohol door tijdens hun studentenjaren te vaak met drank te experimenteren. Om nog maar te zwijgen over alcoholgerelateerd geweld en ongelukken.  Is dit de weg die we op willen gaan?

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!