De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Blokkeer het ABVV’

‘Blokkeer het ABVV’

maandag 7 maart 2011 22:51
Spread the love

In wat wel een wedstrijd sociaal verantwoorde creativiteit lijkt, steken reclamebureau’s elkaar de de laatste weken de loef af met maatschappelijke initiatieven. Creatievelingen van Duval Guillaume verzonnen Camping16. Mortierbrigade bokste het nieuwe filmpje voor Equal Pay Day in elkaar en ook achter Alterbelgo.be, de website die je in contact brengt met je alter ego aan de andere kant van de taalgrens zitten reclamejongens.

Reclamebureau’s poetsen zo hun sociale imago op, spreiden hun creativiteit tentoon en vangen wat extra publiciteit.

Copywriter Pieter Claeys van een bekend communicatiebedrijf wou niet achterblijven en sprong met een Facebook-oproep op de actietrein. Alleen hangt er rond de actie van Claeys een verzuurd luchtje.

Claeys heeft zich vrijdag geërgerd aan de actiedag van de socialistische vakbond ABVV. Op de Meir gingen enkele winkels van grote ketens dicht voor een paar uur en overal in het land hielden vakbondsmilitanten het verkeer op door het uitdelen van pamfletten aan de ingangswegen van industrieterreinen. Kan niet vinden, Claeys en compaan Bjørn Van Poucke en ze verzonnen er meteen actie bij.

“Een actie tegen de belachelijke werkwijzes van de vakbonden. Recht op staken is één ding, mensen beletten om hun werk te doen een ander.”

Ze willen komende vrijdag het ABVV trakteren op een koekje van eigen deeg. “Het ABVV blokkeert België? OK, België blokkeert het ABVV. Laat de het ABVV eens overuren kloppen: Stel je vanaf 11u30 op voor de uitgang van het ABVV gebouw.”

‘Linkse ratten’

Claeys en co hadden het natuurlijk zo niet bedoeld, maar ze kregen meteen de handen op elkaar bij extreemrechts. Actievoeren tegen die linkse ratten in Antwerpen, dat was lang geleden, moeten ze daar gedacht hebben. Leden van Voorpost en NSV! toonden zich meteen dolenthousiast.

Aanhangers van Von Hayek lieten even het forum van Geert Noels links liggen om samen met N-VA, LDD en JongVld-militanten in discussie te gaan met vakbondsmilitanten die ondertussen ook al massaal de groep hadden ontdekt.

De Facebook-groep ‘Blokkeer het ABVV’ kende zo een klassiek verloop. Hij wordt gelanceerd door een paar individuen. Enkele honderden mensen geven aan dat ze aanwezig zullen zijn. Er komen heroïsche discussies tussen voor- en tegenstanders. Kranten melden het bestaan van de groep waarna die al snel uit zijn voegen barst.

Oeps

Maandagavond kregen de initiatiefnemers het benauwd. “Aangezien we de veiligheid niet kunnen garanderen verplaatsen we de datum naar een later tijdstip. Meer nieuws volgt!”, meldden de oprichters. 

En omdat ze ondertussen gezien hadden dat er best wel veel ranzigheid opdook bij de reacties, voegden ze daar aan toe:
“Dit event werd aangemaakt als ludieke actie omtrent de recente gebeurtenissen in het Antwerpse. We onderstrepen nogmaals dat we niets tegen vakbonden hebben, enkel de manier waarop er tegenwoordig wordt gestaakt. We distantiëren ons verder van elke politieke ondertoon.”

Moet het ABVV zich zorgen maken? Bwa, op het eerste zicht niet echt. De groep zal zoals andere FB-groepen een stille dood sterven. Als er ooit een actie komt, zullen er meer journalisten zijn dan actievoerders.

Aan de andere kant zijn de scherpe wederzijdse verwijten die op de pagina staan een teken aan de wand. Het hypergepolariseerde debat waarvan we tot voor kort dachten dat het iets typisch Amerikaans was (Fox News en de Tea Party vs The Daily Show) is aan een opmars bezig in Vlaanderen. We zagen het ook al aan de reacties op de KVS-avond van Niet in onze naam. In beide gevallen was het trouwens N-VA-voorzitter Bart De Wever die de lont in het kruitvat stak. Vrijdag deed hij dat met zijn zwaar overtrokken uitspraken over ‘bezette stad’ Antwerpen.

Straks is Vlaanderen nog sneller gesplitst dan België.

take down
the paywall
steun ons nu!