De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Black Swan

Black Swan

maandag 7 januari 2013 17:04
Spread the love

Black Swan is een intense, haast claustrofobische thriller die je meeneemt naar de duistere krochten van de menselijke geest. Een macabere wereld waar Eros en Thanatos vrij spel hebben. Niets is wat het lijkt in dit vreselijk angstvisioen. Uren later spookte de film nog steeds door mijn hoofd. Met dit meesterwerk is de nieuwe David Lynch opgestaan.

Nina – vertolkt door een akelig magere Natalie Portman – is een supergetalenteerde maar tevens fragiele balletdanseres die er op gebrand is om de dubbele rol van witte en zwarte zwaan te spelen in het Zwanenmeer van Tsjaikovksi. Heel haar leven staat in het teken van ballet.

Ze is dan ook compleet verrast als ze de rol krijgt. De tirannieke bemoeizucht van haar moeder en Nina’s zin voor perfectie doen haar volledig verstijven. Langzaam maar zeker glijdt ze af naar een toestand van waanzin waarin je als kijker wordt meegezogen. Hallucinaties, paranoia en vreselijke nachtmerries worden haar deel.

Regisseur Darren Aranofsky laat de kijker compleet aan zijn lot over. Magistraal hoe hij , net zoals in Requiem for a Dream, een sinistere en huiveringwekkende sfeer weet te creëren. Met deze film geeft hij weer wat glans aan zijn grillig oeuvre met mindere films als The Wrestler en The Fountain.

take down
the paywall
steun ons nu!