De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

BJP krijgt publiek steun van moslims, maar niet voor de verkiezingen

BJP krijgt publiek steun van moslims, maar niet voor de verkiezingen

zondag 17 december 2023 10:48
Spread the love

De BJP is de partij van huidig president Modi in India. Ze staat bekend als een partij die anti-moslim is omdat het een Hindu-heerschappij wilt vormen over India. Graag zou de BJP hebben dat alle moslims zich bekeren tot het Hinduïsme. Ze doen toch hun best om de steun van de moslims te krijgen omdat ze anders niet de macht zouden mogen in handen nemen federaal. Daarvoor doen ze beroep op soefi’s en arme moslims.

Modi staat bekend als lid van de RSS, waarvoor hij een slachting heeft georganiseerd onder de moslims van Gujarat in 2002. Sindsdien kennen we hem als een moslimhater, terwijl er nog 200 miljoen zijn in zijn land. Toch zijn er moslims die bij Allah zweren als het over Modi gaat, Modi is onze Allah zeggen ze, gekleed in het wit met een sjaal van de BJP aan. Toch vertaalt deze moslimidolatrie zich niet in stemmen. In 2012 stemde nog maar 10% van de moslims voor Modi, terwijl in 2014 dit zelf al 0.60% minder was.

Het ding is dat moslims in India geen homogene groep zijn. In het noorden van India zijn er veel Deobandis of Soefi’s deze stemmen gemakkelijker voor de BJP van Modi. Dan zijn er natuurlijk de arme en ontevreden moslims die makkelijk tegen de heersende elite zijn. Die voornamelijk voor de Congres-partij stemmen omdat sinds de slachtpartij in 2002 de Congres-partij de kant van moslims heeft gekozen.

Moslims zitten voornamelijke in het noorden en zuiden van India. Tijdens ‘partition’ in 1947 werden India en Pakistan gescheiden, hierdoor verlieten de meeste moslims India. Toch is nog altijd 19% van de bevolking moslim in India. En dit vormt een struikelblok voor de regering Modi om een Hindusamenleving van India te maken.

In 2024 zijn het weer verkiezingen in India, het ziet er naar uit dat de BJP deze zal winnen. Het zal daarvoor wel stemmen nodig hebben van moslims en deze zal ze voornamelijk moeten gaan halen bij de arme moslims en de Deobandis.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!