De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bidens LNG-moratorium is een economische oorlog tegen Duitsland

Bidens LNG-moratorium is een economische oorlog tegen Duitsland

woensdag 31 januari 2024 07:59
Spread the love

“Amerika heeft geen vaste vrienden of vijanden, alleen belangen”
(Henry Kissinger)

President Joe Biden heeft op 26 januari aangekondigd dat er in de VS geen nieuwe vergunningen voor de bouw van installaties voor LNG-productie komen. Het gaat om een tijdelijke stop van onbepaalde duur. Ondertussen moet het milieueffect van de LNG-business verder bestudeerd worden. Een flinke overwinning van de milieubeweging? Eerder een slimme zet van Biden met het oog op de komende presidentsverkiezingen. Hij scoort bij de milieuverdedigers, maar ondertussen bewijst hij in stilte een reuzendienst aan het kapitaal.

In De Standaard lees je als reactie op Bidens moratorium geruststellende woorden: “Europa kan zonder extra Amerikaans gas” (artikel van Stijn Decock op 29/1/2024). Het probleem zou dus zijn of Europa door Bidens plan een tekort aan gas zou kunnen krijgen, maar we mogen gerust zijn, dat is niet zo, volgens deze commentator. Voor de werkelijke achtergrond moet je elders zijn, bijvoorbeeld bij het onmisbare Duitse kritische tijdschrift die NachDenkSeiten. Jens Berger argumenteert daar overtuigend dat het probleem niet de bevoorrading is, maar wel de prijs van het gas.

Een overaanbod aan LNG op de wereldmarkt zou de prijzen doen zakken, en dat zou in het nadeel zijn van de VS-industrie en het achterliggende kapitaal. Door een oorlog van Oekraïne met Rusland te creëren zijn de VS erin geslaagd Europa af te koppelen van het goedkope Russische aardgas en hun eigen LNG-gas in de plaats daarvan te positioneren. Het is bekend dat dit gas schadelijker is voor het milieu, zowel bij de productie als door het transport per schip naar Europa. (Maar voor de bedrijven in de VS is dat transport natuurlijk goedkoper.)

Om de levering van Russisch aardgas definitief elk perspectief te ontnemen heeft Joe Biden ervoor gezorgd dat de onderzeese aardgasleiding van Rusland naar Duitsland werd opgeblazen. (Met een vriend als de VS heb je geen vijanden meer nodig! En Duitsland knikte braaf en accepteerde dat…)

Het resultaat van Bidens politiek is prachtig, althans voor de Amerikaanse industrie en het achterliggende kapitaal. Die industrie kan gas kopen voor een vierde van de prijs die de Duitse moet betalen, wat geen gering voordeel is. Met name de chemische industrie van Duitsland is daardoor benadeeld.

Door nu via zijn moratorium de dreigende overproductie van LNG-gas en de daardoor te verwachten prijsdaling te voorkomen, handhaaft of versterkt Biden de concurrentiepositie van de VS tegenover Duitsland (en andere Europese landen). De situatie van Duitsland is nog nadeliger omdat het geen gegarandeerde leveringsvoorwaarden heeft bedongen in zijn contracten met de VS. Daardoor moet het soms op de wereldmarkt LNG aankopen, tegen hogere prijzen.

Biden scoort met zijn moratorium dus op meerdere manieren: hij paait de Amerikaanse groenen en profileert zich als milieuvriendelijk, hij pleziert ondertussen de Amerikaanse industrie en het Amerikaanse kapitaal, en hij maakt het de Duitse bewindvoerders moeilijk te protesteren, want de Groenen behoren tot de regerende coalitie. De lakei van Amerika die Duitsland geworden is, zal niet bij machte zijn te protesteren.

Jens Berger becommentarieert in de NachDenkSeiten als volgt: “De VS bevinden zich in een economische oorlog tegen Duitsland en Duitsland verliest deze oorlog.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!