De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

‘Bharat Jodo Yatra’ of de ‘United India March’ loopt naar zijn einde

zaterdag 21 januari 2023 06:11
Spread the love

De ‘Yatra’ die Rahul Gandhi, de kleinzoon van Indira, onderneemt in India tegen het haatdiscours van Modi (BJP) begon midden september in Kerala in de zuidelijke cono of kegel van India. Deze zal na honderd dagen moeten leiden tot een aankomst op dertig januari in Kashmir. De afgelegde afstand zal dan 3570km bedragen, hierdoor staat Rahul in het centrum van de aandacht in India en wordt er gehoopt dat hij en zijn historische congrespartij weer aan de macht zal komen in mei 2024.

Eind 2022 kwam de ‘Yatra’ aan in de hoofdstad Delhi en vanaf het Rode Fort verklaarde Rahul dat het enige antwoord op de haat van Modi (BJP, eerste minister sinds 2014) de liefde is, hij loopt dan ook al sinds midden september rond als een hippie. Het is echter minder geweten dan volgens de Gandhiaanse theorie die de congrespartij de onafhankelijkheid deed verdienen je altijd iets negatief met iets positief kan te niet doen.

De ‘Yatra’ liep langs de religieuze grenzen van het land. Modi heeft zijn nationalisme gebaseerd op religie, namelijk het Hindu-Nationalisme, hij heeft de geschiedenis herschreven en is op zoek naar het einde van de Moslim beschaving in India. Er wordt gezegd dat hij meer dan eender wie het spook van Nehru achter zich heeft.

De congrespartij is de historische partij van de onafhankelijkheid, eerst kwam Nehru aan de macht in India na de partitie in 1947 en dan Indira die eerder socialistisch was. Nehru kon pas na het wegvallen van enkele belangrijke figuren zijn sociaal-democratische stempel op het land plakken tot 1960. Toen Indira in 1984 vermoord werd was de congrespartij al bijna in verval, de partij bestaat uit een alliantie waar vroeger zelf nog de Hindus en de communisten in zaten. Toch ontstond er onder de grootmoeder van Rahul, Indira, al cliëntelisme en daar na coërtie via het ambtenarenapparaat. Rajiv haalde in 1984 nog een goede score en begon de economie te liberaliseren, maar er werd weer gewag gemaakt van corruptie en India verloor een belangrijke handelspartner namelijk de Sovjet Unie.

Ondertussen werd Rahul al twee maal verkozen door zijn partij om de verkiezingen te trekken, maar ze haalden de slechtste score, namelijk 44 op 220 zetels in 2014 en 52 in 2019. Het Hindu-Nationalisme zet hem weg als Pappu of klein kind, omdat hij lang is opgevoed buiten de publieke sfeer en omdat hij nog wat onbehulpzaam en serieus is. Het is duidelijk dat de ‘Yatra’ hem een hele nieuwe reputatatie heeft gegeven.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!