De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bezetting van het PS-hoofdkantoor in Brussel door ‘citoyennes’

vrijdag 11 juni 2021 11:55
Spread the love

Sinds twee dagen is het hoofdkantoor van de PS bezet door ‘citoyennes’. Dinsdag werd er massaal gemobiliseerd rond de zaak van de hongerstakers en woensdag leidde dit tot de grote actie aan de PS. Enkel de alternatieve media en Bruzz rapporteerden over de bezetting. De belangrijkste reden van de actie is om na 2 weken hongerstaking eindelijk de PS wakker te schudden dat er iets moest gebeuren omdat er mensenlevens op het spel staan.

Sinds twee weken bezetten hongerstaker van Marokkaanse, Tunesische en Midden-oosterse afkomst de begijnhofkerk, gebouwen van ULB en VUB. Ondertussen hebben er al twee hongerstakers een hartaanval gekregen en is er iemand bijna blind geworden.

Er heeft zich een actiecomité gevormd ‘citoyennes’ dat een brede beweging wilt opbouwen rond de hongerstakers en een generale regularisatie wilt afdwingen zoals in Italië, Spanje en Portugal.

Deze kandidaat-vluchtelingen hebben vaak jaren lang gewerkt in België, hebben hier kinderen en ontvingen kindergelden en medische zorgen. Hun verhalen zijn vaak niet duidelijk en zij zitten in de grijze zone van het asielproces.

Na 2007, 2012 en nu is dit de derde hongerstaking sinds kort, deze keer wordt hij wel veel massaler gevolgd omwille van de precaire situatie in de bouw, horeca en dienstencheques. Covid is hiervoor de belangrijkste reden.

‘Citoyennes’ willen steeds meer mensen bereiken. De bedoeling is om de hongerstakers te laten getuigen en de studenten te sensibiliseren aan deze problematiek.

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!