De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bestorming van Al-Aqsa moskee zet ketting van geweld ingang

vrijdag 7 april 2023 04:07
Spread the love

Op vijf april bestormde de Israel’s Defence Forces (IDF) de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg, dat is de derde heiligste plaats in de moslimwereld. Vrouwen werden geslagen en jonge mannen werden opgepakt en dit tijdens de heilige maand van de Ramadaan. Het ziet er naar uit dat Israël de aandacht wilt afleiden van de interne spanningen door het conflict met de Palestijnen weer te activeren.

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen begon op woensdag na de maand van interne problemen in Israel en de vrede tussen Iran en Saoedi-Arabië. Israël dat zelf in de Pesach zit, dat is een feest van vijf tot dertien april, waar de Joden de vlucht uit Israël herdenken onder leiding van Mozes. De Palestijnen zitten in de jaarlijkse vastenmaand, het is al lang geleden dat Pesach, Pasen en de Ramadan samenvallen. De Arabische gemeenschap, de Verenigde Naties en Türkiye weigeren te aanvaarden dat Israël de Al-Aqsa heeft aangevallen.

Het begon allemaal met de aanval op de Al-Aqsa, daarna begonnen de Palestijnen uit Libanon raketten af te vuren naar de streek van Galilea. Er werden in totaal vierendertig raketten afgevuurt, Israël kon er negenentwintig tegenhouden. Daarna werd er als weerwraak raketten afgevuurd op Gaza en Libanon. De leider van Hamas Haniyeh was op dat moment in Beiroet bij Hizbollah-leider Hassan Nasrallah, Nasrallah die op zijn beurt zei dat hij hier niets mee te maken had.

Dit is zo belangrijk omdat het op een zeer explosief moment komt. De drie monotheistische godsdiensten hebben alle drie  in deze periode hun feestdagen. Dus de situatie die we nu zien zou eens snel kunnen escaleren. Erdogan zei zelf dat een aanval in Al-Aqsa een rode lijn is, de vraag is natuurlijk wat de grootmachten gaan doen. Het aantal raketten dat is afgevuurd doet denken aan het conflict in 2006. Het ziet er naar uit dat Israel een ‘state of emergency’ wilt creëren om op die manier bepaalde wetgevingen in eigen land door te voeren.

Het is duidelijk dat de arabische landen steeds meer kiezen voor diplomatie sinds Covid-19 dus weinig kans dat er problemen komen in de buurlanden. Het ziet er meer naar uit het een probleem wordt tussen Israëli’s en Palestijnen. Zo riepen de buitenlandse krachten op om Jerusalem met hand en tand te verdedigen. Het ziet er dus niet naaruit dat er bij de buurlanden een groot leger gaat gemobiliseerd worden, daarvoor staan de legers in de buurlanden te zwak, er is al sinds ’73 geen grote oorlog meer geweest met Israël. Dus dat is uitgesloten… een gevecht van man op man, raket op raket is meer mogelijk…

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!