De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Belgische mensenrechtenactiviste Alison Russell uitgewezen uit Israël

Belgische mensenrechtenactiviste Alison Russell uitgewezen uit Israël

maandag 27 november 2023 09:21
Spread the love

De Belgische mensenrechtenactiviste en “human rights monitor” Alison Russell werd door de overheid van Israël uitgewezen en gedwongen op een vliegtuig naar België plaats te nemen. In de ochtend van 22 november was zij aanwezig bij de vernieling van een gezinswoning in Sha’ab Al-Butum op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Israëlische bulldozers vernielden de woning en veranderden die in puin. Hoewel zij alleen maar toekeek, werd zij gearresteerd en beschuldigd van zaken als: “steun aan een terroristische organisatie”, “ontwijding van staatssymbolen”, “het prijzen of aanmoedigen van het verrichten van gewelddaden of het publiceren van oproepen daartoe”. Dat resulteerde in haar uitwijzing.

De etnische zuivering – het verdrijven van de Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever – die door Joodse kolonisten in samenwerking met de Israëlische overheid bedreven wordt, is niet beperkt tot het vernielen van Palestijnse huizen, maar omvat ook het vernielen van voertuigen en landbouwuitrusting, het kapotmaken van watertanks, het binnendringen van woningen en bedreigingen met moord als de bewoners niet binnen de 24 u verdwijnen. Het doodschieten van Palestijnen of het met raketten beschieten van woningen en op die manier uitmoorden van de bewoners behoort ook tot het repertoire van de etnische zuivering. Buitenlandse observators zijn bij dit alles volkomen ongewenst en worden verwijderd, zoals Alison Russell moest ondervinden.

https://palsolidarity.org/2023/11/international-human-rights-monitor-arrested-during-destruction-of-palestinian-home/

Alison Russell:

“De Verenigde Naties, die werden opgericht toen de wereld zei ‘nooit meer fascisme’ hebben Palestina opgegeven. Maar juist nu zijn er hier, in een kleine uithoek van Palestina, dozijnen dorpen die rechtstreeks en onmiddellijk bedreigd zijn. Als een handjevol vastberaden mensen die hier zijn, in staat zijn om een groep te organiseren die in de dorpen overnacht, vertragen we de uitdrijving. Ik ben hier omdat ik denk dat onze actie effectief is. Asjeblieft, maak ze nog effectiever door jezelf te engageren.”

https://docs.google.com/document/d/1gT5UvrSMB5ix5Hd1jyAlUh6NkeuwJmCRqq6vok9R-Xs/edit

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!