De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bankenlobby wil contant geld afschaffen, Zweden sluit geldautomaten

Bankenlobby wil contant geld afschaffen, Zweden sluit geldautomaten

vrijdag 6 november 2015 23:13
Spread the love

Cash is voor Centrale Banken een doorn in het oog. Het contante geld dat in omloop is willen ze maar al te graag controleren. Zweden wil nu de eerste cash-vrije samenleving ter wereld worden.

Als de economie slecht draait kan ze worden gestimuleerd door de rente te verlagen. Het is dan voor spaarders minder interessant om geld op de bank te hebben en men hoopt dat mensen dit dan gaan uitgeven. “Centrale bankiers zouden best verder willen gaan en de rente onder het nulpunt willen brengen, maar dit kan zomaar niet. We worden dan met een probleem geconfronteerd. Cash geld”. Dit zei econoom Willem Buiter eerder dit jaar. Buiter wordt gezien als een van de gangmakers voor een cash-vrije wereld. Als hoogleraar was hij verbonden aan de London School of Economics, werd adviseur bij de beruchte zakenbank Goldman Sachs en is nu hoofdeconoom bij Citigroup.

Ondanks renteverlaging op renteverlaging kwakkelt de wereldeconomie stevig verder en blijft de spectaculaire groei in bestedingen uit. Buiter stelt daarom drastische maatregelen voor. Hij wil dat al het contante geld in omloop wordt belast of liever, helemaal wordt afgeschaft. Zo kan dus een negatieve rente worden berekend en zijn consumenten gedwongen hun spaargeld uit te geven, want als het op de bank staat kost het geld. Voor spaarders is het dan niet meer aantrekkelijk om geld opzij te zetten. Geld thuis onder het matras, of waar dan ook bewaren kan niet meer.

In Zweden is men al ver gevorderd met de ont-cashing van de economie. Winkeliers worden gestimuleerd om zoveel mogelijk elektronische betalingen te verrichten en in sneltreinvaart zijn apps ontwikkelt om digitaal afrekenen toegankelijk te maken. Verkopers van de daklozenkrant gebruiken kaartlezers en Björn Ulvaeus van Abba is boegbeeld geworden van de No cash only campagne nadat zijn zoon beroofd werd van zijn portemonnee. Onder het adagium, ‘als je betaalt in cash dan klopt er iets niet’, zijn Zweedse banken begonnen met het opruimen van geldautomaten, zelfs in afgelegen gebieden. De Zweedse Centrale Bank heeft de rente inmiddels verder verlaagt naar -0,35%, en ook andere centrale banken zijn begonnen met experimenten. Het aantal gewapende overvallen in Zweden is overigens drastisch gedaald.

Naast betaalgemak en dalende misdaadcijfers krijgen de banken zo steeds meer inzicht in het doen en laten van de burger. Belastingdienst, veiligheidsdiensten en andere overheden kijken geïnteresseerd mee en volgen onze gangen. Als het nodig is sturen ze die bij. “Het maakt je ook ongerust over de denktrant van althans sommige economen. Als hun modellen niet kloppen omdat mensen zich er niet naar gedragen, moet de mensheid kennelijk maar in een gemodelleerd harnas worden gestopt,” schreef Syp Wynia onlangs in Elsevier. Ook de economen van Verenigde Naties helpen een handje mee. Onder de naam ‘Better Than Cash’ is een programma opgetuigd om de mondiale overgang van cash naar digitaal geld te versnellen. Bill en Melinda Gates, creditcard-maatschappijen en ook de werkgever van Willem Buiter, Citibank, zijn de financiers van dit project.

Voor onze ogen heeft zich een internationaal gezelschap ontwikkeld dat zijn eigen wetten schrijft en deze met de hulp van een leger lobbyisten door de parlementen loodst. Deze club trekt nu aan alle touwtjes en is niet van plan die los te laten.

Business Insider, people in Sweden are hiding cash in their microwaves

Guardian, welcome to Sweden, the most -cash free society on the planet

Acting Man, another shill for statism and central planning demands a cash ban

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!