De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bankbonussen 100 % belast in Nederland?

Bankbonussen 100 % belast in Nederland?

dinsdag 22 maart 2011 19:30
Spread the love

Het Financieel Dagblad schrijft dat de Nederlandse regering de bonussen die sinds 2008 werden uitgekeerd in banken, die dankzij overheidssteun werden rechtgehouden, voor de volle 100% gaat belasten. In de Tweede Kamer stemde een alternatieve meerderheid in met de motie van Kamerlid van Vliet. De regering is verplicht de motie uit te voeren. Het betreft alle bonussen die sinds 2008 aan werknemers van ABN Amro, ASR, ING, Aegon en SNS Reaal werden betaald.
Een miljardenstroom vloeit zo naar de schatkist. ING heeft sinds 2008 voor € 1,3 miljard aan bonussen uitgekeerd.

De Tweede Kamer stemde echter in met een uitweg. Voortaan zullen bonussen niet meer van de vennootschapsbelasting mogen worden afgetrokken en dan is het ook goed. In dat geval zou de meeropbrengst voor de schatkist 25% van het totale bonusbedrag zijn.

Vanmorgen liet ING-topman Jan Hommen weten af te zien van zijn bonus. Een paar jaar geleden moest ook ING gered worden met overheidsgeld, maar toch werd nu voor Hommen een bonus van meer dan 1 miljoen euro gereserveerd. De vakbonden zijn er niet over te spreken: ze noemen het ’schokkend’ en ’schaamteloos’ en De Telegraaf heeft gezien dat ook bij minister de Jager de wenkbrauwen hierdoor aan het fronsen gingen. „Het klopt niet”, stelde hoogleraar financiële ethiek Boudewijn de Bruin van de Rijksuniversiteit van Groningen: „Er is geen noodzaak hem zoveel te betalen.”

De SP wil weten hoe de regering de motie denkt te gaan uitvoeren. Minister van financiën de Jager neemt het toch op voor de bankiers. Hij vindt de motie ‘in strijd met de grondwet’. De Jager zei vorige week dat hij een langdurige juridische strijd verwacht.
 

Hommen ziet nu af van de bonus van € 1,25 miljoen die hij bovenop zijn vaste salaris van € 1,35 miljoen meende te kunnen gaan vangen. ING staat voor 5 miljard in het rood bij de Nederlandse overheid. Op het internet lieten veel mensen weten dat ze hun rekening bij de ING zouden opzeggen.

De Belgische regering van lopende zaken kan meteen ook aan de slag, want ook bij ons gaat het goed fout. De leden van de raad van bestuur van het beursgenoteerde Ageas (ex-Fortis) hebben in 2010 hun verloning weten te verdubbelen. Dat blijkt uit het vorige week gepubliceerde jaarverslag van de verzekeringsgroep. Volgens Ageas komt dat door ‘de invoering van een nieuw remuneratiebeleid met een marktconforme bezoldiging’. De raad werd met twee bijkomende leden ‘versterkt’ en er werd een stuk meer vergaderd: vandaar de kortetermijnbonussen, de aandelen, pensioenregelingen en andere vergoedingen zoals ziektekostenverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en auto’s van de zaak …
 

Bij de publicatie van de kwartaalcijfers (04/2010) van BNP Paribas werd bekendgemaakt dat er alvast € 500 miljoen werd opzij gezet voor bonussen. Ook KBC, Dexia en Ethias werden rechtgehouden met overheidsgeld. Begin april maken KBC en Dexia de bonussen voor hun ‘topbankiers’ bekend.

www.openbarebank.be

 

take down
the paywall
steun ons nu!