De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bab Al-hawa sluit en de tijd dringt om Bab salameh en rai open te houden in Syrië

Bab Al-hawa sluit en de tijd dringt om Bab salameh en rai open te houden in Syrië

maandag 17 juli 2023 02:46
Spread the love

Bab al-hawa werd begin 2023 opengehouden door de VN-veiligheidsraad, nu heeft Rusland toch haar veto uitgespeeld en sloot Bab al-hawa. Een geluk is dat er voor de komende weken nog een licensie is voor bab salameh en rai. Dit zijn twee doorgangen die jaren dicht waren tussen Turkije en Syrië, maar nu weer open zijn. De vraag is voor hoe lang, want het lijkt erop dat dit beslist wordt door het Syrische regime.

De ambassades van Zwitserland en Brazilië coördineren de licensies tussen de VN-veiligheidsraad en het Syrische regime. De crossovers waren belangrijk om journalisten en diensten binnen te laten voor het front in het Noord-Westen. Sinds de aardbeving van begin februari ’23 gaan er ook meer essentiële medische producten en voedingsmiddelen de grens over omdat het gebied dat nog niet bezet is zwaar gehavend uit de aardbeving is gekomen.

Het lijkt dat het Syrische regime het laatste bastion van weerstand wil innemen, toch blijven Westerse organisaties vluchtelingen uit deze streken toelaten. Dezer dagen kwam ik steeds meer in contact met vluchtelingen uit Idlib. Of dit het einde van de oorlog is valt te betwijfelen. Dit komt omdat Joseph Aoun gebrand is op een oorlog met Syrië door het Libanese leger. Er komen hier verschillende signalen rond deze nieuwe evolutie.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de diaspora wordt aangesproken, Emir Arslan van Rosario, deed dit al eerder tijdens de Eerste Wereldoorlog toen hij elke Syrio-Libanese vluchteling in Argentinië opriep om te gaan vechten aan de somme, zelf stervende en gehandicapte mensen werden op de boot gezet naar Frankrijk en vele stierven in de boot of bij aankomst. De vraag is wie zou dit nu doen voor ‘het libanese leger’ in Brazilië, keuze mogelijkheden genoeg…

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!