De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Artikel 44 over een seculiere Code Civil gaat voor de schop in India

Artikel 44 over een seculiere Code Civil gaat voor de schop in India

zondag 11 februari 2024 12:36
Spread the love

In Uttarkhand werd de uniforme Civiele Code ingevoerd. Het is een testcase voor de rest van het land. De bedoeling is om het sociaal apparaat niet meer specifiek volgens religie te organiseren maar volgens een algemene wet. Dit tot grote woede van de moslims.

Narendha Modi heeft in één van zijn staten een uniforme Civiele Code ingevoerd. Trouwen, scheiden, erfenissen en familiezaken worden nu volgens uniforme principes georganiseerd die geënt zijn op het Hindu-geloof. Zo mogen meisjes vanaf 18 jaar en jongens vanaf 21 jaar trouwen. Mannen moeten monogaam blijven en scheiden gaat nu ook volgens Hindu-wetten.

Natuurlijk is de Moslim minderheid kwaad omdat dit tegen de wetten van het Islamitisch recht en de Sharia is. Natuurlijk is het complexer dan dat. Artikel 44 staat al lang onder druk door de RSS. En veel mensen zien dit als een toegeving aan deze extreem-rechtse knokploeg die nog relatief onafhangkelijk funcioneert in India. Daarnaast tonen de wetten de Hindu-dominantie in de grondwetaanpassing.

Het ziet er naaruit dat de Hindu-dominantie zal blijven spelen bij de Moslimminderheid. Het probleem is dat Modi echt wel progressievere wetten voorstelt. Natuurlijk is het Islamitische patriarchaat hier niet mee opgezet. Toch gaat het veel verder dan dat. Het ultieme doel van Modi is zijn Hindu-staat.

In ’48 werd Artikel 44 ingevoerd, maar het staat al tientallen jaren onder druk. De Congrespartij had een meer seculiere visie op India. Het is niet duidelijk of we dat na de volgende verkiezing gaan zien. Wat we wel weten is dat Modi ook deze verkiezingen zal winnen.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!