De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Artikel 1: India, ook wel Bharat. Dat is een vereniging van naties

Artikel 1: India, ook wel Bharat. Dat is een vereniging van naties

donderdag 7 september 2023 02:29
Spread the love

Op het diner van de G20 was de President van India gezeten op een stoel met daar op President van Bharat. Dit was op aangeven van Premier Modi die tussen 18 en 20 september een parlementaire samenkomst gaat organiseren om India als naam voor het land uit te sluiten omdat hij dit koloniaal vindt.

Het begon allemaal in 2017 met een rechtszaak in het hooggerechtshof die werd beslist in het nadeel van Bharat als definitieve naam voor India. Dat was een jaar voor de verkiezingen in India en had heel lang tot grote ergenis geleid in de publieke opinie. Hindustan zoals de Pakistanen zeggen was uitgesloten na partition. Echter sinds de onafhankelijkheid in 1947 wordt er over India en Bharat gesproken.

De 25-koppige coalitie van Rahul Gandhi die voorlopig de belangrijkste uitdager is van Premier Modi noemt I.N.D.I.A.. Toch zijn de discussies al ouder dan deze coalitie. De coalitie heeft het nadeel dat ze vaak banden hebben met de diaspora en getrouwd zijn met internationals. Dat maakt dat ze ver weg staan van een nationalistisch project zoals een naamsverandering voor een land.

In India is het judiciair systeem heel slecht. Zo was de klacht van 2017 eerst ingediend bij een hof voor lage kasten. Het gebeurt vaak dat eenvoudige rechtbanken worden gebruikt om grote klachten in te dienen. Zoals bij Rahul Gandhi die voor blasfemie werd veroordeeld, maar dan op zeven augustus weer werd vrijgelaten. Dit maakt nu ook dat hij de grootste kanshebber is om het project I.N.D.I.A. te leiden. Er zijn wel nog vele andere kandidaten.

Dit thema zal weer enkele maanden worden bediscusieerd en er zal weer een rechtszaak aan gekoppeld worden. Het is zo dat veel landen hun naam aan het dekoloniseren zijn. Zo deed Turkije dat en nu zal India volgen, volgens mij bestaat daar geen twijfel over, want dat is niet iets waarover de oppositie zal vallen, maar er zal wel een ‘public interest litigation’ zal worden uitgevoerd zoals in 2017. En dit draait rond een nationalistisch project dat meer stemmers voor premier Modi zal loeten opleveren of voor I.N.D.I.A. dat zal de komende maanden worden beslist, want hier worden de verkiezingen in gang getrokken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!