De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Analyse gemeenteraadsverkiezing 21 maart

Analyse gemeenteraadsverkiezing 21 maart

dinsdag 27 maart 2018 15:54
Spread the love

De Nederlandse SP verliest de helft van haar stemmen en zetels in de steden, De PvdA zelfs bijna 2/3de. De SP is samen met de PvdA (en D’66) de grote verliezer van de NL’se ‘bollekeskermis’

Het meest opmerkelijke feit was nogmaals (net als met de Tweede Kamer-verkiezingen 2017) dat de SP niet weet te profiteren van de PvdA’s leegloop omdat het zich niet profileert als een werkelijke sociaal democratische arbeiderspartij. Aangezien men dezelfde doeleinden nastreeft als de PvdA, namelijk het mogen meebeheren van de burgerlijke staat op nationaal en op gemeenteraadsniveaus, wat tot de gezonde reactie heeft geleidt onder de arbeidersklasse dat parallel de PvdA een leegloop-fenomeen ondervindt; de arbeidersklasse bleef thuis, stemde op ‘pseudo-links’ Groen Links, of stemde zoals aanbevolen door de Rode Banier blanco, of stuurde zijn kat naar de stembus.

In de steden kreeg de SP serieus slaag, op het platteland viel de schade al bij al mee. Uit de analyses blijkt dat vooral de echte arme en de allochtone kiezer de SP heeft verlaten. De allochtonen zijn massaal overgestapt naar DENK! Daarmee is DENK 1 van de grootste winnaars van de verkiezingen, veel islamieten zijn duidelijk het structureel racisme van de arbeiderspartijen beu, uiteraard scoort DENK het beste in de grote steden.

Een tweede positief element aan de uitslag naast een kelderende steun aan de pro-CDA SP-leiding is dat extreem rechts niet hoog scoort, in de grote steden haalt DENK zelfs meer stemmen dan de proto-fascisten. FvD haalt slechts 2 zetels in Amsterdam. De grote winnaars van de verkiezingen zijn Groen Links en de lokale partijen, Groen Links als klein-burgerlijk ‘radicaal’ is echter geen arbeiderspartij, en is onder Jesse Klaver enkel verder neo-liberaal geworden, en is dus voor De Rode Banier geen alternatief.

De lokale partijen zijn de andere grote winnaars, in veel steden en gemeenten zitten er nu 10 partijen in de raad, omdat er geen enkele partij echt goed is, verdeeld de kiezer zijn stem tussen verschillende partijen, dat is de reden voor de grote politieke versnippering in de raden. De CDA blijft zonder echt veel te winnen de partij met de meeste raadszetels in Nederland, ook de neoliberale VVD kan je nu groot noemen.
Op een NL’se SP-FBprofiel las ik als 1 van de verklaringen van hun zware nederlaag: De Belgische PVDA-leider Raoul Hedebouw doet op zijn 1tje meer in het parlement dan onze 14 SPverkozen samen! De gemiddelde Nederlandse arbeider vindt inderdaad dat de Nederlandse arbeiderspartijen SP en PvdA niets voor hun doen.

De Rode Banier had opgeroepen de klasse-collaborerende arbeiderspartijen PvdA en SP af te straffen en blanco te stemmen, in de steden waren er alvast veel meer blancostemmers, tijd dus voor een ECHTE revolutionaire socialistische arbeiderspartij dat zich onafhankelijk opstelt tegenover de politieke partijen van het imperialistische Nederland.

Dit blog verscheen eerder op: https://derodebanier.wordpress.com/2018/03/26/analyse-gemeenteraadsverkiezing-21-maart/

take down
the paywall
steun ons nu!