De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als de wereld niets doet zullen de Syrische rebellen branden

Als de wereld niets doet zullen de Syrische rebellen branden

maandag 13 november 2023 20:54
Spread the love

Als alle ogen gericht zijn op het conflict tussen Hamas en Israël profiteren de mogendheden in het Midden-Oosten om oude rekeningen te vereffenen. Het verhaal is erger dan voor woorden.

Op dit moment is het oorlog in Syrië, de VS bombardeerde drie maal op drie weken en er gebeurde een fatale aanslag op het regime van Assad dat de hoogste eskaders deed brullen om wraak. Dit werd geuit op de Koerden en de rebellen in het Noord-Oosten.

Enkele weken terug viel er een raket op een graduatiefeestje van jonge kadetten, dat waren kinderen van de hoogste rangen in het Syrische leger. Die begonnen een eindstrijd in het Noord en Noord-Oosten van Syrië samen met de Russen tegen de rebellen en de Koerden. Ondertussen drinkt erdogan bloed omwille van verschillende aanslagen die de laatste maanden Türkiye teisterden. Het zijn hopeloze dagen aan de grenzen van Europa.

Hierdoor ontstaan er twee fronten op de bufferzone tussen Türkiye en Syrië waardoor het lijden van de bevolking helemaal aan het verergeren is. Ondertussen is er wel het positieve nieuws dat de druzen blijven verder rebeleren tegen het regime van Assad. Toch vormen zij eerder een oppostitie binnen het systeem en zijn daardoor, maar een nevenverschijnsel. Dat wil zeggen dat zonder het te weten de laatste bolwerken van rebellie in Syrië worden opgekuist, nog altijd krijgen zij steun van de VS. Toch als Trump aan de macht komt zou dit eens kunnen veranderen.

Het midden-oosten zit in een rollercoaster, elk moment kan er iets gebeuren waardoor het lont ontploft. Zelf de Houthi’s uit Jemen zijn aan het bombarderen op Israël, de kansen op een regionaal conflict zijn dan ook reëel.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!