De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Algerijnse Houria Aïchi op 16/4 in Molenbeekse kerk

Algerijnse Houria Aïchi op 16/4 in Molenbeekse kerk

donderdag 7 april 2011 19:41
Spread the love

Op zaterdag 16 april om 20u komt de Algerijns-berberse ster-zangeres Houria Aïchi zingen Molenbeek. En nog wel in de (katholieke) St-Jan-de-Doper-kerk, op de kleurrijke ‘Parvis’. Een stem als een klok, die weinigen onberoerd zal laten met haar ‘Chants de l’Aurès’.

Het is op de binnenkoer van haar ouderlijke woning dat Houria Aïchi haar zangtalent ontdekte. In Batna, midden in de bergachtige Berberregio aan de poort van de Sahara, voegde Houria zich als kind bij de vrouwen die er samenkwamen om te zingen. Op zowat alle feesten in de regio werden deze vrouwen uitgenodigd. En Houria trok al gauw met hen mee, groeide na verloop door. Ze werd ook in de rest van Algerije opgepikt, en is nog steeds een graag geziene gast op buitenlandse festivals.

Al gedurende een paar decennia draagt Houria het repertoire van de vrouwen van Aurès uit. Ze zingt het als hommage aan de Algerijnse vrouw en als ode aan de vrijheid. Houria Aïchi wordt internationaal beschouwd als één van de belangrijkste ambassadrices van de Chaouis. Filmmaker Bernardo Bertollucci betrok haar dan ook bij de soundtrack van de film ‘Un thé au Sahara’.

Tegenwoordig zingt ze ook het sacrale repertoire uit haar vaderland. Aïchi vertolkt traditionele muziek uit de meest afgelegen uithoeken van haar land.
Ze woont en werkt tegenwoordig in Parijs waar ze zich helemaal verdiept in de Soefi-tradities.

Houria Aïchi durft ook interessante artistieke bruggetjes slaan. Zo staat ze regelmatig op de planken met de Franse L’Hijaz Car, een 5-koppig Frans ensemble dat jazz vermengt met orientaalse muziek.

In Molenbeek treedt ze op met één begeleidende muzikant: Saïd Nissia op de Gasba-fluit. Een concert om niet te missen!

Dat een katholieke kerk de deuren open zet voor een zangeres uit de islamcultuur: het is best veelzeggend op het Molenbeekse kruispunt van vele culturen. Het is overigens al lang niet de eerste keer meer. Interreligieuze concerten zijn er een jaarlijkse traditie, op touw gezet door Integratiecentrum Foyer & het Huis van Culturen. Behalve een zangeres komt in haar zog ook een heterogeen publiek de kerk ingestapt. Moslims die een katholiek gebedshuis binnentreden. Niet-moslims die er komen luisteren naar een andere zangeres omdat ze religieuze liederen brengt. En niet-gelovigen die ook van de partij zijn, gewoon omdat ze een straffe zangeres aan het werk willen zien. Nu in Molenbeek, deze zomer in Dranouter?

Zaterdag 16 april om 20u in de St. Jan de Doper-kerk aan de Parvis te Molenbeek
Inkom: 4 euro (werklozen, OCMW, studenten, kinderen: 2 euro)
Organisatie: Regionaal integratiecentrum Foyer & Huis van de Culturen en van de Sociale Samenhang
 

take down
the paywall
steun ons nu!