De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Afrika filmfestival 2011

Afrika filmfestival 2011

donderdag 31 maart 2011 19:13
Spread the love

Het Afrika Filmfestival speelt zich dit jaar af in niet minder dan 17 Locaties met in totaal 71 Films 2011. Leuven, waar het festival verleden vrijdag  is begonnen en tot zaterdag 9 april voortgaat, blijft niettemin de hoofdmoot. Ondergetekende en medewerker van het AFF-Leuven heeft zeker niet alle films gezien, maar als u mij vraagt welke films ik u kan aanraden, alvast de volgende zes:

ILLEGAL [ 2010 – België ] – nog in Diest op dinsdag 26 april om 20u – Studio Diest
 

DWM-interview met regisseur Olivier:Masset-Depasse: Illégal: Belgische Oscarinzending schopt een geweten …

Door de Afrikaanse actrice, in de film in een bij- maar glansrol die sterk herinnert aan het lot van Semira Adamu – Wikipedia, op de affiche te zetten en door ze als gaste tijdens het openingsweekend naar Leuven te halen zette het AFF een naam op haar gezicht: Esse Lawson (interview: Mamiwata – A la rencontre d’Essé Lawson, actrice). De latino filmfestivals zouden hetzelfde kunnen doen met de Chileense moeder (met kind) die in het asielcentrum de kamer deelt van de Russische en de Malinese: Gabriela Perez :: Actriz (SP/FR).

“Illégal” wordt voorafgegaan door de kortfilm  On bosse ici ! On vit ici ! On reste ici ! (3’38”), gemaakt door het COLLECTIF DES CINÉASTES POUR LES SANS-PAPIERS, ondersteund door honderden regisseurs, acteurs, actrices  e.a. personaliteit van de Franse cinema.

WEAPON OF WAR [ 2009 – Nederland ]

Gratis in Museum M, om 16.00 u.,  op zat. 2/4 For a Better World –Millenium:
Soldaten van het Congolese leger, die zich outen als ex-verkrachter en voortaan in het leger campagne voeren tegen deze praktijken, een confrontatie en verzoeningspoging van één onder hen met zijn slachtoffer … een pijnlijke en tegelijk hoopgevende film, allicht één van de beste documentaires ooit over Oost-Congo.
Weapon of War – IFproductions.nl (EN)
 

MOLOCH TROPICAL [ 2009 – Frankrijk ]:

De Haïtiaanse  regisseur Raoul Peck (“Lumumba”) haalt ditmaal in een woedende satire uit naar de machtsgeilheid en tegelijk onderworpenheid aan het buitenland van zij die zijn land (van net voor de aardbeving) “besturen”

 BENDA BILILI ! [ 2010 – Frankrijk/Belgie/ RDCongo ]

Nog op vrijdag 6 mei om 20u in Santro, Binkom/Lubbeek

dossier de presse

Read Full Biography

 

NAWEWE [ 2010 – België/Burundi ]

De Oscarinzending 2011, nog te zien in Leuven en 4 andere gemeenten.

NA-WEWE (EN-FR)

 

GUELWAAR [ 1991 – Senegal ]

Ooit onder impuls van het AFF door  JEKINO ondertiteld en gedistribueerd, wordt nu ook gebracht in het kader vande  driedaagse Moeder, waarom geven wij? | Leuven Zuid?

GUELWAAR, Discours sur la coopération Nord/SudGuelwaar (trailer, EN subt)

Interview Sembène tgv zijn bezoek aan AFF (1997): Afrika neemt afscheid van Sembène Ousmane | MO*
 

Nog aanraders?  BEHIND THE RAINBOW
THINK GLOBAL ACT RURAL  –
SIGGIL
UN HOMME QUI CRIE
 MAPANTSULA  en
op www.AFRIKAFILMFESTIVAL.be .
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!