De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(c) Willemjan Vandenplas

Aan welk lotje trekt Libanon

zaterdag 15 augustus 2020 08:10
Spread the love

Er is steeds gewaarschuwd voor ‘spill-overs’ van de Syrische Burgeroorlog naar Libanon, maar de situatie wil nu dat het lijdt aan een gebrek van ‘good governance’.

In Libanon ligt hetzelfde recept klaar als in Syrië, internationale potentaten (VS en Saudi) tegen de regionale sjitische milities Hizbullah in het westen en de Russiche sateliet staten, de nieuwe heerser in het Nabije Oosten Rusland samen met Iran en Syrië.

Er kan hier dus een hevige rel ontstaan in Libanon, het jonge land dat ondertussen generatie op generatie oorlog en mis-management van de overheid heeft gekend.

De mensen zijn het dus beu, als je door het leger bewaakt moet worden om te mogen uitgaan als jongvolwassene, als er veel inflatie is en tekorten aan eten.

Er komt geen einde aan, ooit was Beirut een georganiseerde en aangename stad, maar deze tijden zijn al een tijdje voorbij.

Komen er oplossingen voor Libanon, wel dat is een trend dat enkele landen (Argentinië, Ecuador) in deze wereld volledig aan het wegzakken zijn.

Wat nu? Het is wachten voor Libanon, komen er oplossingen dan zal dit door het volk moeten gedragen zijn.

Het enige dat het volk weerhoudt is de politieke structuur van het land, en het feit dat Macron zich nog steeds ziet al redder van zijn oud protectoraat dit ruikt naar kolonialisme.

Allemaal oude concepten die de schop op moeten, toch gaan er steeds meer stemmen op in de wereld om natie staten af te bouwen en de gemeenschappen meer te laten primeren. Klinkt de roep naar een natie staat steeds luider…

De mozaïek van Libanon leidt niet tot vredevol samenleven. Toch wordt deze opstand door brede kringen gedragen, de vraag is natuurlijk wat de ‘deep state’ hiermee gaat doen. Hiermee bedoelen we Hizbullah, gaan zij zomaar ontwapen, of nog meer neigen om de macht te monopoliseren.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!