De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

A gang story

A gang story

maandag 7 januari 2013 16:52
Spread the love

Dat Franse misdaadfilms hot zijn is een understatement. Het sublieme tweeluik Mesrine, L’ennemi Public n°1 over één van Frankrijks meest notoire criminelen spant daarbij de kroon. Tel daar nog succesvolle regisseurs bij als Jacques Audiard, die met films als Un Prophète en recent nog met De Rouille et d’Os veel lof oogstten. In de slipstream daarvan timmeren andere cineasten als Olivier Marchal naarstig aan de weg en en pikken ze hun graantje mee. Les Lyonnais – ik verkies die titel boven de Engelse – is een poging tot neo-noir met referenties aan het werk van grootmeester Jean-Pierre Melville en portretteert een groep vileine criminelen die berucht waren als de bende van Lyon.

Via flasbacks krijgen we een inkijk op het crimineel verleden van Edmond Vidal en zijn trawanten. In de jaren 70 lieten ze een onuitwisbaar spoor na in de na-oorloogse Franse politieke geschiedenis via spectaculaire hold-ups en bankovervalllen. De bende werd staatsvijand nummer 1. Momon, zoals hij liefkozend werd genoemd is, was de onbetwiste leider van het zooitje ongeregeld. Hij heeft het wereldje al 20 jaar geleden vaarwel gezegd totdat op een dag zijn grote jeugdvriend en partner-in-crime Serge in de penarie geraakt. Nostalgisch blikt hij terug op de jeugdjaren en staat hij voor een dilemma van formaat. Loyauteit aan je vrienden of familietrouw?

De regisseur slaagt er met deze vage impressie van een misdadige subcultuur maar  ten dele in om er een geloofwaardig werkstuk van te maken. Het deelt zijn donker timbre en macabere sfeer met één van zijn vorige films, de psychologisch politiethriller MR 73, maar in deze laatste wordt op een hoger niveau geacteerd en krijgen de karakters meer reliëf. Kortom: een behoorlijk goede film, maar niet zijn beste.

take down
the paywall
steun ons nu!