De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Trickle-down” neoliberale beerput

“Trickle-down” neoliberale beerput

dinsdag 4 oktober 2016 10:42
Spread the love

De neoliberale nieuws-“oogst” van de jongste week is naar stilaan kwalijke gewoonte alweer verbijsterend.  De onfrisse affaires in de Premier League (een voetbalcompetitie die kon en kan rekenen op grof geld van de 0.01 %) met vertakkingen tot in België, Huts en zijn bedenkelijke Bahamas connectie, het fiasco genaamd “Deutsche Bank” (met een derivatenportefeuille die blijkbaar 20 keer zo groot is als het BNP van Duitsland) en gisteren nog de ING bijl die verpakt werd in disruptieve newspeak. Ik vergeet allicht nog een stuk of 20 andere “cases”.

Neoliberalisme heeft als discours zijn beste tijd gehad  (al zou je het soms niet zeggen in Vlaanderen – zie Van Eetvelt vanmorgen die stelt dat ‘aanpassingsvermogen’ een “essentiële competentie” wordt op de arbeidsmarkt), onder meer omdat een ‘trickle-down’ effect van groei zoals bekend nergens is te bespeuren, maar de smurrie uit de neoliberale beerput die zowat elke dag opduikt in het nieuws, en, veel erger, in de samenleving, is gewoon hallucinant.   Trickle-down is nog een understatement in dit geval (en in het geval van een beerput spreek je allicht toch eerder van trickle-up :)). 

Jawel, neoliberale recepten worden stilaan moeilijker te verkopen (zie bv. TTIP ), het zou er nog maar aan ontbreken gezien het bilan van de jongste jaren, maar veel mensen zijn helaas stilaan murw geslagen door de vanzelfsprekendheid waarmee ze voor voldongen feiten gesteld worden, of aangemaand worden te ‘concurreren’ op de arbeidsmarkt ter meerdere eer en glorie van de aandeelhouders. Jammer voor Van Eetvelt en Timmermans, maar niet iedereen is even ‘veerkrachtig’. Wijdverbreide moedeloosheid en toenemend cynisme is eén van de redenen waarom links voorlopig niet lijkt te kunnen profiteren van het wereldwijde neoliberale fiasco, al zijn er ook andere.

En niet getreurd voor rechts,  de volgende vlucht vooruit staat alweer in de steigers, met een (centrum?-)rechts Europa dat almaar meer inzet op “veiligheid” en xenofobie om kiezers aan zich te binden.   

Benieuwd welke beerput deze vlucht vooruit zal nalaten binnen een paar decennia.

Correctie: de beerput van dit nieuwe Europese “beleid” geschoeid op “principled pragmatism” (what’s in a name) is al manifest zichtbaar, onder meer bij de talloze doden op de Middellandse Zee en met mensonterende situaties in Griekse opvangkampen.  

En uiteraard staan spindoctors en politici aan de rechterzijde al weer klaar om ook dat te verkopen onder het motto ‘er is geen alternatief’.

take down
the paywall
steun ons nu!