Ilan Pappé (YouTube still)
Interview - Edward Carver, Common Dreams

Ilan Pappé ziet hoop op een democratisch Palestina “om deze Apartheidsstaat te vervangen”

“We zien belangrijke processen die leiden tot de instorting van het zionistisch project," zei Joods-Israëlisch historicus Ilan Pappé, na zijn verhoor door de FBI bij zijn aankomst in de VS voor een lezingentournee.

donderdag 30 mei 2024 10:33
Spread the love

 

Israëlisch historicus Ilan Pappé, een prominente anti-Zionist, drukte zijn hoop op uit een vrij, democratisch Palestina waarin Joden en Arabieren kunnen samenleven, tijdens een interview dinsdag met Democracy Now!, na zijn verhoor door Amerikaanse federale politieagenten afgelopen week.

Pappé, voorzitter van het Europees Centrum voor Palestijnse Studies aan de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk, werd twee uur door de agenten ondervraagd over zijn meningen nadat hij in Detroit arriveerde op een vlucht vanuit Londen op 13 mei.

De agenten namen zijn telefoon tijdelijk in beslag. Pappé zei aanvankelijk dat de FBI hem ondervroeg maar verduidelijkte later dat hij niet zeker was welk federaal agentschap de agenten vertegenwoordigden.

Pappé citeerde de ondervraging in Detroit als een voorbeeld van de “absolute paniek en wanhoop” van Israël en de Israëlische lobby’s, bang dat het land een “paria-staat” zal worden. De ondervraging gebeurde tijdens de onderdrukking van pro-Palestijnse demonstraties op Amerikaanse universiteitscampussen en de arrestatie van demonstranten en verboden van pro-Palestijnse intellectuele activiteit in Europa.

In het interview veroordeelde Pappé Israëls beleid ten opzichte van Palestijnen, verklaarde dat dit helder was in haar wreedheid en doelbewust in haar methoden, zoals hij sinds lang deed in zijn academisch werk, in het bijzonder in zijn boek van 2007, “De Etnische Zuivering van Palestina.”

Met betrekking tot de evenementen in de late Jaren ’40 vertelde hij aan Democracy Now! dat “de Nakba een beetje een misleidende term is, want het betekent, in het Arabisch, een ‘catastrofe’. Maar wat de Palestijnen meemaakten was niet gewoon een catastrofe maar etnische zuivering, wat een duidelijk beleid is gemotiveerd door een duidelijke ideologie.”

“Er is niet één moment geweest in de geschiedenis van Palestijnen in Palestina, sinds de komst van het zionisme in Palestina, waarin Palestijnen niet potentieel in gevaar zijn hun huis te verliezen, hun velden, hun ondernemingen en hun vaderland,” voegde hij toe.

Pappé argumenteerde dat hoe lelijk die geschiedenis ook is, de huidige oorlog is nog erger – een stap verder van etnische zuivering naar genocide, in zijn ogen. Zijn volgend boek, “Lobbyen voor het Zionisme aan twee zijden van de Atlantische Oceaan”, zal de invloed documenteren van pro-zionistische lobbyisten in de V.S., het Verenigd Koninkrijk en elders.

Ondanks die beïnvloeding zei Pappé dat hij tekenen ziet dat de ideologische greep van het zionisme verzwakt en dat een vrijer en democratischer Palestina mogelijk zou zijn:

“Ik denk dat we processen zien, belangrijke processen, die leiden tot de instorting van het zionistisch proces. Hopelijk zal de Palestijnse nationale beweging en iedereen betrokken in Israel en Palestina in staat zijn deze apartheidsstaat, dit onderdrukkend regime, te vervangen door een democratie voor iedereen die tussen de rivier en de zee leeft en voor alle Palestijnen die van 1948 tot vandaag verjaagd werden.”

“Ik heb echt hoop dat er een ander soort leven zal komen”, voegde hij toe, “voor zowel Joden als Arabieren tussen de rivier en de zee in een vrij, democratisch Palestina.”

 

Dit artikel verscheen op Democracy Now!

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!