Interview, Video - Glen Diesen, The Duran,

Jack Matlock, oud-ambassadeur: “VS-hegemonie eindigt”

In een gesprek met Glen Diesen op zijn videoblog The Duran stelt Jack Matlock, de voorlaatse VS- ambassadeur in de Sovjet-Unie (1987-1991) dat zijn land aan het afglijden is in een ideologie zoals het communisme ooit was tijdens de Koude Oorlog. Militaire kracht of economische sancties voor politieke doeleinden maken de situatie alleen maar erger”

maandag 13 mei 2024 11:21
Spread the love

 

“De Verenigde Staten lijken wat voorheen gewoon een defensieve [alliantie voor] landen tegen een agressieve ideologie als het communisme was, te hebben vervangen door een eigen agressieve ideologie.”

“We zeggen nu dat we mensenrechten moeten beschermen, hoe we ze moeten definiëren. We veranderen soms het belang van definities naargelang het ons uitkomt… En [we zeggen] dat het onze plicht en ons lot is om democratie over de wereld te verspreiden.”

“Daar zijn vandaag twee dingen over te zeggen. Ten eerste, volgens het traditionele internationale recht zijn soevereine landen soeverein als het gaat om hun binnenlandse politiek. Inmenging van buitenaf, met name door dwang – militair of economisch – is niet toegestaan.”

“Ten tweede, het idee dat één land zijn systeem kan verspreiden. We noemen het democratie, maar of dat echt zo is of niet, daar kunnen we over discussiëren. Het punt is echter dat als die democratie geregeerd wordt door, voor en met de mensen, een extern land ze niet kan opleggen. Ze kan alleen gecreëerd worden door mensen van dat land.”

“En bovendien, als een extern land bepaalde facties in een ander land begint te bevoordelen en te steunen, en je dat kunt zien als een bedreiging voor wie daar aan de de macht is, is dat een beschadiging van dat land. Dat is iets wat Amerikanen zouden moeten begrijpen, omdat we ook ongelooflijk gevoelig zijn geweest voor wat wij beschouwen als inmenging in onze eigen verkiezingen.”

“Dus in feite proberen we onze jurisdictie over bepaalde dingen uit te breiden. Dat zien we vooral in ons sanctieprogramma waar we andere landen sancties opleggen voor allerlei dingen. En, weet je, we zien het ook aan de manier waarop we ze dwingen om bepaalde dingen te doen die politiek belangrijk zijn.”

“Ik zou kunnen zeggen dat wat handelsbetrekkingen betreft, sancties soms nodig zijn om eerlijk handel te kunnen voeren, maar economische sancties gebruiken om politieke resultaten te behalen, in het bijzonder die welke worden gezien als een aanval op de soevereiniteit, daarover denk ik dat ze niet alleen falen, maar dat ze de situatie alleen maar erger maken.”

“Dus ik denk dat het Amerikaanse beleid om ofwel militair geweld toe te passen, of – niet zo erg, maar ook slecht – economische sancties treffen om politieke doelen te bereiken, in het bijzonder om de aard van interne regeringen te veranderen –  zal mislukken.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!